Vođe i članovi ekstremističkih pokreta na državnom budžetu

Među ekstremističkim pokretima koji su se našli na spisku opasnih grupa i pojedinaca su i aktivne organizacije i pojedinci koji imaju zapažene uloge u političkom životu.
Sa pojedincima je sarađivala i Vlada Srbije, piše Danas.
 
Među aktivnim organizacijama koje je Fejsbuk označio kao opasne našla se "Srbska akcija" (SA), ekstremno desna grupa sa jakim klerikalnim elementima, koja je 2018. u Beogradu organizovala skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića.
 
Mesto na listi opasnih organizacija našla je i ultradesničarska organizacija "Srpski narodni pokret 1389", čiji je zastupnik Miša Vacić, koji je politički aktivan i kao lider pokreta Srpska desnica. Vacić je 2013. godine, kao portparol pokreta "SNP 1389", osuđen na godinu dana uslovno za širenje diskriminacije prema LGBT osobama, nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti. Tužilaštvo je istaklo da je dokazano da je Vacić pozivao na linč i nasilje protiv pripadnika LGBT populacije, dok je odbrana navela da nema dokaza da je počinio bilo koje krivično delo.
 
Kao pojedince koji se dovode u vezu sa raspirivanjem mržnje, Fejsbukov tim je označio, između ostalih, dvojicu haških osuđenika – bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i vojnog zapovednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.
 
Na listi se našlo i ime Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.
 
Vojislav Šešelj kaže za Danas da nije iznenađen ovakvim spiskovima američke kompanije jer mu je nalog na istoj društvenoj mreži ugašen još pre nekoliko godina, ali i na Tviteru i Instagramu.
 
"Kada Srpska radikalna stranka dođe na vlast, mi ćemo Fejsbuk zabraniti u Srbiji, jer šire diskriminaciju. Gde piše to, ako je čak neko osuđen za ratne zločine, a ja nisam osuđen za ratne zločine, pa odsluži kaznu, da mu se posle može prigovarati zbog toga. To je nekada po našem zakonu bilo krivično delo, da se osuđeniku prigovara zato što je odležao kaznu i to je bilo donedavno tako, dok nije promenjen Krivični zakonik. Šta je onda svrha kažnjavanja, čemu onda vremenske kazne, onda vrede samo smrtna kazna ili doživotna robija", kaže šef srpskih radikala.
 
Srpski ogranak grupe "Generacija identiteta" Fejsbuk je prepoznao kao organizaciju povezanu sa širenjem mržnje.
 
Ova ekstremno desničarska grupa osnovana je u Francuskoj, gde joj zabranjeno delovanje u martu 2021.
 
Ipak, to nije sprečilo našu Vladu da jednog njenog, doduše bivšeg člana, Arnoa Gujona imenuje za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.
 
Gujon je sam priznao u razgovoru sa televizijom N1 da je bio član Generacije identiteta "šest meseci, od 2010. do 2011. godine".
 
Na pitanje kako je moguće da tako označene organizacije i pojedinci povezani sa njima potpuno neometano učestvuju u političkom životu Srbije a nije retkost i da vlast sarađuje sa njima, predsednica Jukoma (Komitet pravnika za ljudska prava) Katarina Golubović odgovara da se radi o zloupotrebi prava i institucija.
 
"To pitanje mi postavljamo institucijama unazad 24 godine, koliko postojimo. Bilo je različitih odgovora države u ovom dugom periodu, ali u poslednjih pet godina veoma je jasan odgovor: zloupotrebom prava i pravila, iskrivljenim tumačenjem ljudskih prava, zarobljavanjem institucija omogućeno je da osuđeni zločinci šire svoje ideje za koje su odgovarali. Štaviše, podržani su finansijski, medijski i budžetski", navodi Golubović za Danas.
 
Na "crnom" spisku našle su se i neke organizacije koje su u Srbiji zabranjene, poput neonacističkog "Nacionalnog stroja", koji je odlukom Ustavnog suda zabranjen 2011, i klerofašističke organizacije Otačastveni pokret "Obraz", zabranjene 2012. godine.
 
Opširnije na sajtu Danasa.
  • Misa pisa

    19.10.2021 21:04
    ...
    ...cirkuzanti...
  • V5

    19.10.2021 20:34
    Nešto smrdi
    Odavno je jasno da su ultradesničarske organizacije pod zaštitom režima i služe da popaljuju narod onda kad srBski patriJotizam počne da bledi. O njihovoj štetnosti ne treba diskutovati, ona je evidentna i vuče zemlju nazad u srednji vek. Za diskusiju je zašto su vlasti, kojoj su puna usta EU, potrebni takvi mračnjaci
  • Ne ide u glavu

    19.10.2021 20:08
    Ne ide u glavu da sve to se dešava i nema prevremenih izbora.
    Oni su spremni rat da naprave da ne bi bilo izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija