Ministarstvo za rad: Od januara od septembra na radnim mestima zatečeno 4.020 neprijavljenih radnika

Inspektori rada su od januara do septembra ove godine obavili 22.369 nadzora u oblasti radnih odnosa, 21.518 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 182 nadzora nad neregistrovanim firmama.
Ministarstvo za rad: Od januara od septembra na radnim mestima zatečeno 4.020 neprijavljenih radnika
Foto: 021.rs
Zatečena su 4.042 lica na radu "na crno", od kojih je 2.420 posle kontrole zasnovalo radni odnos, objavilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
Na konferenciji povodom obeležavanja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević je rekla da je pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada i koje nikome ne treba i ne sme da bude uskraćeno.
 
"Radimo u vremenu u kome se bezbednosti i zdravlju zaposlenih na radu pridaje izuzetan značaj, posebno imajući u vidu prisutnu pandemiju zarazne bolesti kovid 19, koja je na žalost povećala i rizike u samom procesu rada", kazala je Кisić Tepavčević.
 
Istakala je da predstoji unapređenje zakonodavstva u oblasti zaštite na radu, podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu i kulture rada, a radi smanjenja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom. 
 
"U cilju obezbeđivanja primene svih propisa i unapređenja pravnog okvira, radiće se na razvijanju socijalnog dijaloga sa svim partnerima, jer se samo zajedničkim radom može postići cilj, a to je smanjenje broja povreda na radu", kazala je ministarka.
 
Vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil rekla je da je broj nadzora poslodavaca za osam meseci ove godine udvostručen u odnosu na period od 2018. do 2020. godine i da će se sa takvom praksom nastaviti i u narednoj godini.
 
Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov istakao je da su inspektori od januara do kraja avgusta doneli 3.777 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti sa ukupno 8.258 mera i 4.364 ukazivanja, upozorenja i naloga na zapisnike. 
 
Doneto je, kako je naveo, 349 rešenja o zabrani rada na mestu rada, 2.610 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica i preduzetnika i odgovornih lica u pravnim licima, podneto 45 krivičnih prijava, obavljena 753 inspekcijska nadzora povodom prijavljenih povreda na radu i utvrđene 182 neregistrovane firme.
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se, obeležavanjem Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, pridružilo kampanji Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu "Zdrava radna mesta, smanjimo opterećenje", čiji je cilj da se ukaže na značaj prevencije poremećaja mišićno-skeletnog sistema.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.