NUNS: Što pre pronaći i procesuirati osobu koja brutalno preti novinarkama

NUNS najoštrije osuđuje brutalne pretnje upućene novinarkama Jovani Gligorijević i Snežani Čongradin, kao i istoričarki Dubravki Stojanović i književnoj kritičarki Jeleni Lalatović.
NUNS: Što pre pronaći i procesuirati osobu koja brutalno preti novinarkama
Foto: 021.rs
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da su pretnje upućene sa naloga "Autošovinizam voč poništenog Džendera Vukadinovića" na Tviteru, iza kojeg, kako sumnjaju, stoji, Zoran Ćirjaković. 
 
"Pored pretnji koje povremeno upućuje, lice koje stoji iz Tviter naloga na ovaj način nastavlja da proganja novinarke, posebno Jovanu Gligorijević", piše u saopštenju NUNS-a.
 
U dva tvita tokom večeri 20. oktobra autor je napisao da mu je "teško da zamisli da postoji muškarac, koji bi, koliko god da je odvratan i jadan, poželeo da siluje Jovanu Gligorijević", a samo par minuta pre toga napisao da "Jovani Gligorijević, Snežani Čongradin, Dubravki Stojanović i Jeleni Lalatović želi sve najgore sem silovanja i kiseline u lice".
 
"Ovo nije prvi put da se pretnje upućuju sa istog naloga. Pre skoro godinu dana sa tog naloga je upućena pretnja novinarki Vesni Mališić prema kojoj se indirektno pozivalo na ubistvo. Takođe, podsetnika radi, u julu 2019. Jovana Gligorijević, Snežana Čongradin, Isidora Petrović, Dubravka Stojanović, Adriana Zaharijević i Jelena Lalatović su poslali otvoreno pismo javnosti u kojem su jasno i precizno ukazale na kontinuirani teror koji je nad njima sprovodio Ćirjaković", navode predstavnici Udruženja.
 
NUNS upozorava da govor mržnje i pozivanje na linč nikako ne bi smeli budu sastavni deo uobičajene komunikacije među ljudima koji različito misle. Jer, to što osumnjičeni možda nije nikada učestvovao u bilo kakvom nasilnom događaju ne znači da svi ljudi koji čitaju njegove objave na ono što je napisao gledaju samo kao na deo neke polemike.
 
Takođe, pozivaju policiju i tužilaštvo da što pre pronađu i procesuiraju osobu koja se nalazi iza ovog naloga. 
 
NUNS će o ovom slučaju obavestiti nadležne organe, uneti ih u Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njima međunarodne organizacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.