Godinu dana zatvora za bivšeg direktora "Infrastruktura železnica" za primanje mita

Bivši direktor "Infrastruktura železnice" Miroljub Jevtić osuđen je na godinu dana zatvora zbog primanja mita od 10.000 evra u vezi sa poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.
Godinu dana zatvora za bivšeg direktora "Infrastruktura železnica" za primanje mita
Foto: Pixabay (ilustracija)
Njemu je sud takođe naložio oduzimanje ovih 10.000 evra, koje je primio kao poklon, od trojice optuženih koji su ranije priznali krivicu i zaključili sporazume sa tužilaštvom na osnovu kojih su osuđeni za davanje mita.
 
Jevtiću je takođe izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovanje tuđom imovinom ili čuvanje te imovine u trajanju od tri godine.
 
Ova mera počinje da se računa počev od dana pravnosnažnosti presude, s tim što se vreme provedeno u zatvoru neće uračunati u vreme trajanja ove mere, navodi se u saopštenju suda.
 
Ovo je prvostepena presuda na koju Jevtić i njegovi advokati imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.
 
Jetvić je na početku suđenja u februaru negirao optužbe za primanje mita.
 
Prema sporazumu koji je u maju zaključio sa tužilaštvom, zbog davanja mita, članu Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada Dragoslavu Burzanoviću izrečena je kazna od 11 meseci zatvora.
 
Advokatima iz Novog Sada Vladimiru Kostiću i Zoranu Stojanoviću optuženim za pomaganje u davanju mita izrečene su uslovne osude od godinu dana zatvora s rokom provere od dve godine.
 
Jevtić se tereti da je neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, koji su deo uplaćenog novca od "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.
 
Jevtiću je u toku i suđenje u postupku u kojem se zajedno sa bivšim državnim sekretarom, sada pomoćnikom ministra Miodragom Poledicom i još četiri optužena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.
  • sitna riba...

    21.10.2021 21:09
    @ Marta
    ne razumeš neke stvari.
    Tih 10 hiljadarki je ništa spram ha železničkog zemljišta koje je nestalo zbog javno-privatnog partnerstva države sa Eagle Hillsom, magla za guske...
    Skraćeno: GP Bg 2021. iz 2003. stanici Glavna je ostavio 4 koloseka za regionalne pruge; došao Eagle Hills, pred izbore za premijera, Vučiću legla baš onako Abu Dabi investicija od $3 mlrd, sve koloseke potom skinuo Gročanac Palikuća, za direktora na železnici postavljen malo nakon stvaranja ideje o izlasku Bg na reke, 2012.
    Možda je kazna za Jevtića blaga, ali šta ćemo sa imovinom koju su ćapili železnici da bi stranac pravio zgrade? To što je ekipa korak po korak legalizovala Bg na vodi, preko intervencija na GUP Bg, zaključno sa lex specialis, ne znači da se manje kriminalnim radnjama neko nije poslužio i za veći novac i da je jedino Jevtić grbav.
  • Zoran

    21.10.2021 17:38
    mito
    u igri je bilo prebacivanje na advokatski racun za usluge 800.000 evra. spala knjiga na 10.000.evra. sta se desilo sa ostatkom?
  • Banderaš

    21.10.2021 17:18
    Ološ
    Neće ići 15 minuta u zatvor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.