Ovo su prvi simptomi korone kod dece

Signal za odlazak dece kod lekara trebalo bi da bude pojava kašlja koji prate otežano disanje i bol u grudima, što se javlja i kod dece adolescentnog uzrasta.
Ovo su prvi simptomi korone kod dece
Foto: Pixabay
Oni su najčešći pacijenti na dečjem odeljenju KBC "Dr Dragiša Mišović", rekla je dečji pulmolog ove ustanove Zorica Živković.
 
Ona je istakla da se u KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno nalazi 36 dece, koja su uglavnom u stabilnom stanju. Ona nije iznenađena što je u trenutnom naletu epidemije veći broj zaraženih mališana.
 
"Nisu deca ni sada nezaštićena, nego je došlo do spoja mnogih drugih virusnih infekcija koje se u jesenjim mesecima, krajem septembra i oktobra, pojavljuju kod dece i školskog i predškolskog uzrasta, pa se sad to nekako sve slilo i povezalo sa aktuelnom kovid infekcijom", rekla je dr Živković za RTS.
 
Navela je da bi roditelji decu trebalo da vode lekaru ukoliko postoji neko u okruženju za koga se zna da ima kovid, a dete ima simptome. Naglasila je da se kliničke slike kod dece koja su hospitalizovana, u odnosu na odrasle, razlikuju u tome što je deci uglavnom potreban kiseonik u prvih nekoliko dana, kada se osećaju malaksalo.
 
Govoreći o lečenju dece u kućnim uslovima, profesorka je objasnila da se to radi kada temperatura nije visoka, do 38,5 stepeni, i tada lekari ne savetuju da se daju lekovi.
 
Kada je reč o vakcinaciji dece, dr Živković je rekla da je mali broj dece vakcinisan protiv koronavirusa, ali da interesovanje nije toliko malo i da bi, uz podršku roditelja, bilo i više vakcinisane dece.
  • Sedam

    24.10.2021 12:16
    Budu mnogo nevaljala, ako su takva, odma' na vakcinaciju
  • Roditelj

    24.10.2021 11:57
    Moji klinci su imali koronu kada smo svi u kuci bili zarazeni istovremeno. Simptomi su sledeci - temperatura 37,5 i nista vise. Terapija je dosta pepa praseta i patrolnih sapa. Voce i povrce dzaba tada uvodite ako se inace ne hranite zdravo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.