Bliži se 1. novembar: Očekuje se poskupljenje guma, a najavljuje se i nestašica

Građanima koji još nisu zamenili letnje gume zimskim savetuje se da to urade što pre iz dva razloga.
Bliži se 1. novembar: Očekuje se poskupljenje guma, a najavljuje se i nestašica
Foto: Pixabay
Prvi je da bi izbegli gužvu, a drugi da bi izbegli poskupljenje, koje se doduše negde već i desilo i to do 20 odsto, ali i moguću nestašicu guma, piše Blic.
 
Od 1. novembra zimski pneumatici obavezni su po snegu i ledu, ali su zbog lošeg vremena ovih dana mnogi vozači već prešli na njih. Cene zamene, ali i samih guma, variraju od radnje do radnje, ali su u jednom svi saglasni - nestašica i poskupljenje guma tek se očekuju.
 
Kako za Blic kaže Nenad Tomić, vlasnik vulkanizerske radnje, mušterije su uglavnom odgovorne, te su već počele sa zamenom guma, ali nije gužva, pa ima još slobodnih termina.
 
Prema njegovom iskustvu, najpresudniji su vremenski uslovi, te je ovo zahlađenje mnoge motivisalo da gume zamene pre vremena.
 
Što se tiče cena, za zamenu su ostale iste i kreću se od 400 do 600 dinara za aluminijumske felne, po točku, a u zavisnosti od dimenzija, dok je za čelične felne cena od 500 do 900 dinara po točku.
 
"Cene guma su rasle već u dva navrata za po 150, 200 dinara, pa je sada najjeftinija 3.970. Međutim, poskupljenje se tek očekuje, a dobavljači napominju da ne garantuju isporuku u sezoni, jer se očekuje nestašica. Kako oni kažu, biće moguće naći samo premijum gume", rekao je Tomić.
 
Prema njegovim saznanjima, problem je sa transportom gume iz Kine, što utiče na globalno tržiste.
 
I njegove kolege navode da su gume poskupele i imaju tendenciju daljeg rasta, dok je cena zamene uglavnom ista.
 
"Gume su poskupele sigurno za 10 do 20 odsto u prethodne dve godine, dok se cene zamene nisu preterano menjale, ali bi trebalo da bude poskupljenja od Nove godine", naveo je Milan Karadžić iz još jedne vulkanizerske radnje.

Teme

gume
  • M+S

    25.10.2021 12:55
    Moze Stalno
    Sta ste se stisli, pa i vulkanizeri imaju dusu! Treba i oni da skoluju i hrane decu, porez da placaju, na njima ste nasli da stedite, bagro jedna!
  • :/

    25.10.2021 10:52
    -
    Planirao sam da kupim novi set zimskih guma, ali cu izgleda preskociti. :)
    Imam set tockova koji sam menjam, pa ni u redu ne moram da cekam.

    :* :* :*
  • igor_T

    25.10.2021 09:04
    Naravno da sada pred zamenu idu problemi nestasice, poskupljenja, manjak radne snage, veci porezi, skuplje gorivo i stosta jos sto bi opravdalo povecanje cena.
    Verovatno delom i opravdano, al gde bas sada kad "treba" svi da zamenimo gume.

    PS. Ima nas koji imaju 2 seta tockova, letnje i zimske, sa gumama koje nisu za zamenu, a tocekove menjam sam, tako da vulkanizeri, ove godine sigurno od mene pare ne vidite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.