Meštani i aktivisti predali zahteve Vladi: Traže da se povuku sve dozvole za istraživanje litijuma

Predstavnici više sela u okolini Čačka i Kraljeva i šest ekoloških udruženja predali su danas pet zahteva Vladi Srbije.
Meštani i aktivisti predali zahteve Vladi: Traže da se povuku sve dozvole za istraživanje litijuma
Foto: 021.rs
Od Vlade traže da hitno isplati zemlju koju je oduzela poljoprivrednicima za izgradnju auto-puta Preljina-Pojate.
 
Oni traže i da država poljoprivrednicima nadoknadi štetu za useve koje su proletos posejali, a koje nisu stigli da uberu jer su uništeni kada su počeli radovi na izgradnji auto-puta, za koje nisu bili obavešteni kada će početi.
 
Među zahtevima su i da se eksproprijacija parcela za potrebe deponovanja materijala i pozajmišta u toku izgradnje auto-puta ne može vršiti trajno i da se po završetku radova vrate vlasnicima uz nadoknadu za korišćenja tih parcela.
 
Meštani traže od Vlade Srbije da obustavi sve aktivnosti oko proširenja Aerodroma "Morava" u Lađevcima dok se ne utvrdi ekonomska opravdanost za to proširenje, kao i da taj aerodrom ne može da služi za saobraćaj ogromnih teretnih aviona zbog ugoržavanja bezbednost i zdravlja okolnog stanovništa.
 
Oni zahtevaju i da se povuku sve dozvole za istraživanje prisustva litijuma na teritoriji Srbije, kao i da se obustave sve radnje na otvaranju rudnika litijuma na lokacijama gde su istraživanja već završena.
 
Te zahteve Vladi Srbije potpisali su u ime meštana čačanskih sela kroz koja prolazi trasa auto-puta Preljina-Pojate stanovnik Baluge Bratisalv Simović, a u ime meštana sela oko aerodorma u Lađevcima predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije anesteziolog iz Kraljeva Rade Panić.
 
Potpisnici su i predstavnici ekoloških udruženja "Suvoborska greda" iz Pranjana, "Zaštitimo Dobrinju i okolinu", "Za čist Kosjerić", "Inicijativa za Požegu", "nEKO brine za Levač" iz Rekovca i "Eko brigade Jagodina".
 
Među potpisnicima su i profesor Agronomskog fakultete u Čačku Duško Brković i predsednik Društva srpskih domaćina Miladin Ševarlić.
 
Nekoliko stotina meštana i desetak čačanskih i kraljevačkih sela protestovali su pre četiri dana u Mrčajevcima kod Čačka zbog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje auto-puta i za proširenje aerodroma u Lađevcima, kao i protiv istraživanja litijuma.
 
Protest je održan pod sloganima "Ne damo zemlju – Ne damo vodu – Ne damo vazduh" i "Ne damo Srbiju - Ne damo dedovinu!".
  • L

    28.10.2021 16:08
    Pitanje
    Kojoj Vladi! Pa oni su nas i rasprodali. Nije to nikakva Vlada nego interesna grupa!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.