Najmanje 52 napada na pripadnike LGBT zajednice tokom prošle godine

Tokom 2020. godine dokumentovana su i počinjena najmanje 52 protivpravna akta motivisana predrasudom prema seksualnoj orijentaciji i/ili rodnom identitetu.
Najmanje 52 napada na pripadnike LGBT zajednice tokom prošle godine
Foto: Pixabay
To je za skoro petinu manje nego 2019. godine, pokazuje najnoviji izveštaj udruženja "Da se zna".
 
Godišnji izveštaj "Podaci, a ne zvona i praporci" sistematično obrađuje dokumentovane incidente protivpravnog postupanja, navodi se u saopštenju.
 
Trend smanjenja dokumentovanih incidenata odnosi se na incidente počinjene prema grupama i one koji su se dogodili na javnim mestima, pa se to interpretira u svetlu uvedenih epidemioloških mera protiv pandemije virusa kovid-19.
 
U odnosu na 2019. godinu, zabeležen je i povećan broj incidenata koji su se dogodili na internetu, što takođe može biti posledica prenošenja društvenih aktivnosti u onlajn sferu, ističe se u izveštaju. Zločini motivisani mržnjom i dalje predstavljaju najveći broj dokumentovanih i prijavljenih incidenata, dok se diskriminacija manje prijavljuje, ili se manje prepoznaje.
 
Zabrinjava što šest od 10 incidenata ostaje nevidljivo nadležnim institucijama, a zabeležen je i smanjen broj prijava policiji i tužilaštvu, odnosno podnetih pritužbi Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, i to uglavnom zbog nepoverenja u institucije, navodi se u saopštenju.
  • Joja

    30.10.2021 18:26
    @HK
    I da im se dodeli status službenog lica!
  • Obrad

    30.10.2021 18:22
    Nisam hejter
    Malo je kolko ih ima.
  • HK

    30.10.2021 17:12
    LGBT treba da nose oružje sa sobom u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija