DW: Vlast u Srbiji koristi fudbal za geopolitičke ciljeve

Nakon što je Arena sport koja je u vlasništvu Telekoma Srbije platila 100 miliona evra po sezoni za prenos utakmica Premijer lige, borba sportskih kanala postala je neravnopravna.
DW: Vlast u Srbiji koristi fudbal za geopolitičke ciljeve
Foto: Pixabay
Državna firma Telekom Srbija od 2019. godine otkupila je prava na najbolja svetska sportska takmičenja preko svoje filijale Arena Sport, regionalnog televizijskog emitera koji je dostupan u svih šest zemalja bivše Jugoslavije, piše Dojče vele.
 
Telekom Srbija je nedavno platio 100 miliona evra po sezoni za utakmice Premijer lige u sledećih šest godina, što je otprilike osam puta više nego što je prethodno platio glavni konkurent, regionalna mreža United Grupa, za emitovanje mečeva iz Engleske na Sport klubu.
 
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi niz različitih, naizgled bezazlenih sredstava za postizanje svojih političkih ciljeva u bivšoj Jugoslaviji", piše srpski novinar Darko Čačić za Euractiv.
 
Kompanija je takođe izdašno platila za prenose UEFA Lige šampiona i Lige Evrope, ali i utakmica španske, italijanske i francuske prve lige, kao i za NBA.
 
Ekonomski neisplativi potezi, ali rušenje političke "konkurencije"
 
Profesor sa Fakulteta društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani Marko Milosavljević kaže da takva investicija nije ekonomski isplativa na tako malom, relativno siromašnom tržištu, piše Euractiv, koji dalje citira Milosavljevića koji kaže da kada se uzmu svi aspekti u obzir, iza posla koji je Telekom Srbija sklopio ne postoji ekonomski razlog.
 
Umesto toga, on to vidi kao pokušaj nanošenja štete privatnoj United Grupi, čiji kablovski operater SBB emituje programe TV stanica koje kritički pristupaju radu vlade, kao što su N1, Nova S i Newsmax Adria, piše Euractiv.
 
Autor i ekonomski novinar Mijat Lakićević takođe to vidi prvenstveno kao pokušaj izbacivanja nezavisnih medija sa tržišta.
 
"Namera je odvratiti korisnike od gledanja informativnih kanala SBB, N1 i Nove S. Vučić to radi već nekoliko godina, tako što je Telekom Srbija kupio nekoliko manjih kablovskih provajdera i TV stanica i za njih plaća znatno veće cene od uobičajenih tržišnih", smatra Lakićević.
 
On kaže da Vlada Srbije voli da troši državna sredstva na gušenje konkurencije ili slabljenje vodećih nezavisnih TV mreža.
 
"Telekom Srbija se ne koristi za gušenje konkurencije u sektoru zabave, ne radi se o fudbalu ili TV serijama. Cilj je navesti građane da gledaju što manje nezavisnih informativnih kanala i finansijski oslabiti te TV kanale i sprečiti ih u distribuciji i ulaganju u nove programe i emisije", rekao je Lakićević.
 
U nedavno objavljenom izvještaju Balkanske inicijative za slobodne medije je navedeno da se Telekom Srbija koristi za manipulisanje komercijalnim tržištem, jačanje državne kontrole nad privatnim medijima i sticanje uticaja.
  • Piško

    31.10.2021 08:42
    ...
    Snažni geopolitički uticaji koji mogu da se prostiru još samo do Bosne i Makedonije.
  • Za informaciju

    30.10.2021 22:42
    @Dragan
    Radi istinistosti informisanja: 99% kanala koji se gledaju u Srbiji, gledaju se i u Severnoj Americi. Da bi ponuda izgledala ogromna, ima tona kanala sa nekoliko filmova svaki, koji se stalno ponavljaju. To se u sustini ne bira od strane vaseg kablovskog dobavljaca programa. I jeste istina: nisu to nikakvi umetnicki filmovi, uglavnom 2 liga istok
  • Srba

    30.10.2021 22:36
    tako i treba
    Niste se bunili dok je sbb drzao monopol.. sad kada je drzavna firma postala to sto treba da bude odma se bune shpijuni... ccccc
    neka sbb plati vise pa nek prenosi..

    tako vam i treba.. ps nama na BOXu je super :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.