Narodna banka ne očekuje značajno povećanje rata za kredite

U Narodnoj banci Srbije kažu da ne treba očekivati da će u narednom periodu doći do značajnijeg rasta rata na kredite.
Narodna banka ne očekuje značajno povećanje rata za kredite
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prvo, treba imati u vidu da su zahvaljujući efektima prethodnog ublažavanja monetarne politike i drugim merama, u poslednjih nekoliko godina u kontinuitetu obezbeđivani sve povoljniji uslovi finansiranja i nastavak rasta kredite aktivnosti, odgovaraju za Novu ekonomiju u NBS.
 
Pritom, ublažavanje monetarne politike i niža premija rizika zemlje, omogućili su da mnoga preduzeća i građani u prethodnom periodu iskoriste priliku da refinansiraju svoje ranije uzete kredite po povoljnijim uslovima i tako obezbede niže rate za kredite, ističu u centralnoj banci.
 
"Kako se povratak inflacije u granice cilja očekuje u drugom tromesečju naredne godine, i nakon toga kretanje oko centralne vrednosti inflacionog cilja, povoljni uslovi dinarskog kreditiranja trebalo bi da se zadrže i u narednom periodu", kažu iz NBS.
 
Na cenu kredita indeksiranih u evrima, pre svega, utiču kamatne stope na tržištu novca u evro zoni i premija rizika zemlje. Evropska Centralna banka (ECB) još uvek ne razmatra značajnije izmene monetarne politike, koja je izrazito ekspanzivna.
 
"Takođe, zahvaljujući povoljnoj makroekonomskoj perspektivi zemlje, premija rizika zemlje je relativno stabilna i snižena od izbijanja krize. Sve to, kao i obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, ukazuje da ne treba očekivati da će u narednom periodu doći do značajnijeg rasta rata na kredite", ocenjuje NBS.
 
Nova ekonomija podseća da je zaduženost građana u Srbiji u porastu, ali da još nije alarmantno, pokazuju poslednji podaci Udruženja banaka Srbije. Za mesec dana leta, u periodu od kraja juna do kraja jula, ona je porasla za 114 miliona evra, sa 10,705 milijardi evra na 10, 819. U poređenju sa istim periodom prošle godine, skočila je za 1,14 milijardi evra.
 
Građani Srbije bankama duguju po osnovu gotovinskih, potrošačkih, stambenih i poljoprivrednih kredita
 
NBS preporučuje: "Vodite računa o finansijskim potrebama, ali i o mogućnostima servisiranja istih"
 
Narodna banka preporučuje privredi i građanima da prilikom zaduživanja vode računa o finansijskim potrebama, ali i o mogućnostima urednog servisiranja svojih kreditnih obaveza. Takođe, važno je da sagledaju rokove otplate i činjenicu da zaduživanje u valuti u kojoj se pretežno ostvaruju prihodi daje mogućnost da se izbegnu valutni rizici koji mogu uticati na visinu rate.
 
Trenutno viša inflacija u Srbiji posledica je istovremenog delovanja nekoliko privremenih faktora: baznog efekta usled niskog nivoa cena krajem prošle godine za vreme pandemije, zatim kretanja na svetskim tržištima koja utiču na cene sirovina i energenata, kao i rast cena neprerađene hrane usled efekata suše, kažu u NBS.
 
Čak i sa ovim povećanjem, inflacija u Srbiji i dalje je manja nego u većini uporedivih zemalja, što ukazuje da se domaća ekonomija uspešno otvorila i da oporavak ponude nije previše zaostajao za oporavkom tražnje.
 
Opširnije pročitajte u tekstu Nove ekonomije.
  • Igor

    30.10.2021 22:09
    Ne ocekuju znacajno, sto ce reci ocekuju neko povecanje rata kredita, koliko... ostaje da se vidi.
  • misko

    30.10.2021 21:17
    misko@gmail.com
    Do izbora ce Cica drzati vestacki ovaj kurs dinara i kamate na kredite, posle izbora krece golgota za zaduzene gradjane. Prvo ce pustiti kurs a istovremeno ce porasti kamate. Zato i ova recenica: ,,Narodna banka preporučuje privredi i građanima da prilikom zaduživanja vode računa o finansijskim potrebama, ali i o mogućnostima urednog servisiranja svojih kreditnih obaveza.,,
  • Рон Џереми

    30.10.2021 19:23
    Наредне кредите ће банкстери везивати за цену горива у Србији.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija