Kriterijumi za izbor novog direktora policije: Između profesionalizma i poslušnosti

Sve je izvesnije da će krajem godine srpska policija dobiti novog direktora, a ova tema naročito je interesantna zbog turbulentnih dešavanja u MUP-u u poslednje vreme.
Kriterijumi za izbor novog direktora policije: Između profesionalizma i poslušnosti
Foto: 021.rs
Baš zbog svega što se događalo, postavlja se pitanje o kriterijumima koji će dovesti do izbora novog direktora policija, piše N1.
 
Novinar Vuk Cvijić ističe da je opet na delu politizacija policije, a portal Nova.rs piše da svaki od kandidata za budućeg direktora policije ima neku mrlju (aferu) u profesionalnoj karijeri.
 
Kada vam direktor policije u telefonskom razgovoru, kroz iznuđen osmeh, poruči da je na malo dužem odmoru, istraga ide u samo jednom pravcu - Vladimira Rebića posle odmora čeka penzija, a ne reizbor. 
 
To bi moglo dovesti do izbora novog direktora policije, a portal Nova.rs piše o četvorici kandidata. 
 
Jedan od njih je načelnik Službe za specijalne istražne metode UKP Tomislav Radovanović, a ovaj portal podseća da je Radovanović bio zamenik Dejana Milenkovića Bagzija (bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP, ne svedoka saradnika) koji je, kako se tvrdi, bio uključen u aferu prisluškivanja predsednika.
 
Zatim, načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić, ali i njegovo ime se povezuje sa jednim događajem - aferom rušenja u Savamali.
 
Treći kandidat, piše Nova.rs, moga bi da bude načelnik Policijske uprave Novi Sad Slobodan Malešić, koji je dovođen u vezu sa prošlogodišnjim prebijanjima na građanskim demonstracijama u julu, dok bi na mesto direktora policije mogao da dođe i načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninoslav Cmolić. 
 
On je bio jedan od vodećih inspektora koji je rukovodio istragom u slučaju Belivuk.
 
Dok Rebić odmara, degradiraju se inspektori koji su otkrili Jovanjicu, a otkrivaju se paralelne strukture u MUP-u koje sarađuju sa kriminalcima i prisluškuju predsednika države.
 
U policiji se danas ponavljaju potresi među rukovodećim kadrom, kao što je to bilo 2014. godine, kada su naprednjaci preuzeli kontrolu nad MUP-om, zaključuje novinar Vuk Cvijić.
 
"Vidimo da se sada ponavlja sa slučajem Koluvija, da se sklanjaju profesionalni kadrovi pod izgovorom da ih je optužio čovek koji je optužen kao organizator kriminalne grupe za dilovanje marihuane. Umesto te depolitizacije policije mi idemo upravo u suprotnom smeru – u potpunu politizaciju policije i vidimo da nema profesionalnih kriterijuma“, ocenjuje Cvijić za N1.
 
Ministar policije Aleksandar Vulin pre tri dana je osnovcima u Zrenjaninu objasnio kojim će se kriterijumima on voditi. 
 
"Draga moja deco, ja ću meriti rad načelnika policijske uprave po tome koliko ste vi bezbedni, da li u školi ima narko dilera, da li ima nasilјa koje nije kažnjeno, da li su ulice bezbedne, da li je bilo ko pomislio da je jači od države", rekao im je ministar.
  • Banderaš

    01.11.2021 01:46
    Ološ
    Biti prilagođen u duboko bolesnom društvu nije merilo zdravlja.
  • Novosadjan

    01.11.2021 00:13
    A kad je ovde bilo drugacije
  • Pa pa iz FK

    31.10.2021 21:58
    Da vam resim to
    Vesko dolazi
    General NS je Rebicev pa ce i
    on na godisnji.
    Molim i drugi put.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija