Profesor Nikač: Pokušaji zloupotrebe poligrafa u političke svrhe

Svedoci smo pokušaja zloupotrebe poligarafa u političke svrhe sa ciljem osnaženja izjava pojedinih aktera, pa čak i samoinicijativnog prijavljivanja na poligrafsko testiranje.
Profesor Nikač: Pokušaji zloupotrebe poligrafa u političke svrhe
Foto: Pixabay
To ukazuje profesor Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu Željko Nikač u časopisu za pravnu teoriju i praksu "Pravna riječ", Udruženja pravnika Republike Srpske.
 
U koautorskom tekstu, on objašnjava da je u pitanju alat koji nije svemoguć i koji ima svoje limite, ne samo tehničke, već i rezultatske, jer njegove ishode interpretira čovek.
 
Takođe, u primeni poligrafa je dosta prisutan i mit o njegovoj svemoći u otkrivanju laži i rasvetljavanju zločina, što naravno ne odgovara realnom stanju stvari, napominje Nikač.
 
On podseća da kriminalistička praksa upućuje na zaključak da poligraf ne može biti zamena za kriminalističko-operativni rad u rasvetljavanju zločina i procesuiranju osumnjičenih.
 
Kako precizira, poligraf je jedna od policijskih mera i radnji u praksi rada policije Srbije koja ima tradiciju dugu nekoliko decenija i koja je predviđena odredbama Zakona o policiji i razrađena posebnim podzakonskim aktom koji reguliše metodologiju primene.
 
U pogledu dopustivosti primene poligrafa u kriminalističko-operatrivnoj praksi nema pravnih i praktičnih smetnji, ističe Nikač.
 
On, međutim, naglašava da je poligraf pomoćno sredstvo koje nema dokaznu snagu, već da, zajedno sa ostalim, može pomoći u pronalaženju drugih dokaza.
 
Upotreba poligrafskog ispitivanja nije upitna u dosadašnjoj kriminalističko-operativnoj praksi, bez obzira što nije formalno predviđena u ZKP, zaključuje Nikač, zajedno sa koautorom teksta Nenadom Radovićem.
  • Član biblioteke

    01.11.2021 09:52
    Samo u Srbiji
    Zakonik o krivičnom postupku ne određuje poligraf kao dokaznu radnju. Dakle organi krivičnog postupka - javni tužilac u istrazi i sud na glavnom pretresu i postupku po pravnim lekovima, nesmeju koristiti poligraf.

    Policija ga međutim koristi isto kao i pendrek, šamaranje , ... naročito prema političkim protivnicima režima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.