Organizacije protiv prodaje Instituta "Jaroslav Černi", tvrde da ne sme da pređe u privatne ruke

Više organizacija danas se usprotivilo prodaji Instituta "Jaroslav Černi", najstručnijeg instituta u Srbiji u oblasti upravljanja vodama.
Organizacije protiv prodaje Instituta "Jaroslav Černi", tvrde da ne sme da pređe u privatne ruke
Foto: 021.rs
Organizacije su saopštile da je pokrenuta peticija na platformi "Kreni pokreni" koju mogu potpisati svi građani koji žele da kažu "ne" privatizaciji te institucije.
 
Aktivstkinja Inicijative Pravo na vodu Iva Marković povodom raspisanog tendera za prodaju Instituta "Jaroslav Černi", koji se bavi projektovanjem brana, hidroelektrana, sprečavanjem poplava, rekla je na konferenciji za novinare da taj institut ima posebne informacije koje ne bi smele da pređu u privatne ruke.
 
Ona je poručila da privatizacija nije rešenje već put u propast i dodala da je prvo upućen apel akademskoj zajednici, a da je zatim pokrenuta peticija na platformi Kreni pokreni.
 
Hidrolog Nacionalne ekološke asocijacije Branislav Božović objasnio je da je "Jaroslav Černi" tekovina civilizacije po kojoj je Srbija bila poznata u celom svetu.
 
"On je nacionalna vrednost, jer je nacija ulagala novac u njega decenijama", kazao je Božović.
 
Kako je rekao, sada dolazimo do toga da neko za 2,5 miliona prodaje nešto što košta milijarde, te da odbrana "Jaroslava Černog" nije odbrana zaposlenih na institutu, već odbrana znanja ovog naroda.
 
Jovan Rajić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) ukazao je da javnosti nije poznato da li je poštovana pravna procedura oko prodaje Instituta, zbog čega je RERI podneo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.
 
Objašnjenje premijerke Ane Brnabić da će država dobiti veliku vrednost od prodaje pokazuje da je jedini kriterijum u izboru ponuđača samo materijalna dobit, istakao je Rajić.
 
"Predlažemo da se Institut proglasi strateškim značajem, što znači da se može prodati najviše 29 odsto kapitala, a da većinski deo ostane u rukama države i da se pre prodaje mora konsultovati struka", naglasio je on.
 
Vesna Jakovljević iz Organizacije za očuvanje prirode i životinja rekla je da se prvo treba zapitati ko ima koristi od prodaje, a da su to svakako privatne kompanije koje će od Instituta imati koristi.
  • Indira

    06.11.2021 02:42
    Predlog Ako dođe do prodaje
    Slo dođe do prodaje mi građani možemo je kupiti.
    IMA NAS VIŠE.
    MORAMO ZAUSTAVITI PRODAJU CELE SRBIJE.
    A TO ĆEMO POČETI SA POKRETANJEM KRIVIČNIH
    POSTUPAKA.Proverom Galensovih i svi Novogradnji Poreklo imovine..i ne isplaćenih radnika iz stranih zemalja!
  • oduvek se odlazilo

    01.11.2021 21:15
    @ dijasporac
    Tako je svet dobio jednog od najboljih histologa na svetu profesora Vujicu Jevdževića, genijalnog Slobodana Simonovića i tako dalje. Mnoge generacije su učestvovale u izgradnji, da iskoristim marketinški izraz, imena i reputacije Instituta. Tamo još uvek rade sjajni inženjeri i nije baš tako veliki odliv.
    Sve ovo nije važno, prodaja Instituta je veleizdaja zato što je voda vitalni resurs. Isto smatram i za Torlak i veterinarski institut koje su prodali prethodni.
  • ringišpil apsurda

    01.11.2021 20:39
    smešni lupači minusa
    Na vrlo razložne komentare. Zamislite zagrcnete se od sendviča botovi a onda poželite da pijete vodu a onda shvatite da je na čelu vodovoda neki menadžerčić, politikolog ili tako nešto slično. Pa u zdravlje vam bio svaki sendvič, plata koji zaradite zato što ste podguzne muve stranim investitorima i korumpiranim političarima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija