Za dugove garantuju i električnim lokomotivama, pastuvima, sportskim transferima

Pod zalogu smo, prema podacima Agencije za privredne registre, stavili automobile, mašine, životinje, razna prava i predmete garantujući za dugove ukupne vrednosti veće od 88 milijardi evra.
Za dugove garantuju i električnim lokomotivama, pastuvima, sportskim transferima
Foto: Pixabay
Iako se najčešće zalažu mašine i razna oprema, potom vozila, neretko se u registar založnih prava upisuje i ugovor o transferu sportista, kojim klub garantuje za otplatu kredita. Zalažu se i domaće životinje - od pilića, ovaca, pa do krava i konja, ali i, što nije tako često - električne lokomotive, piše N1.
 
Ono što je hipoteka na kuću ili stan, to je zaloga na pokretnoj imovini – automobilima, umetničkim predmetima, nakitu, mašinama, životinjama, ali i brendovima, nekim budućim prihodima koji tek treba da se realizuju. Zalogom se često, baš kao i kod kupovine stana na kredit, garantuje za vraćanje zajma uzetog kod banke, a nekada se na pokretnu imovinu dužnika stavlja zaloga zbog prinudne naplate – neplaćenog poreza na primer.
 
Nije retkost da se za namirenje određenog duga ili obaveze garantuje nekim drugim ugovorom i budućim prihodom koji iz njega proizilazi, poput ugovora za sportske transfere.
 
Tako je bilo slučajeva da sportski klubovi zajme kredit od banke garantujući za otplatu budućim prihodom od prodaje svog igrača.
 
Zalažu se i poznati brendovi. U tom slučaju, ako dužnik ne vrati dug, više ne može da proizvodi proizvode pod tim imenom, odnosno tržišnom  markom, jer će on biti u vlasništvu – poverioca.
 
Jednostavnom pretragom registra založnih prava dobijamo podatak da je u više stotina ugovora upisana zaloga nad – kravama. Domaće životinje se, naime, pod zalogu obično stavljaju kada poljoprivrednik podigne kredit za njihovu kupovinu, pa su životinje, sve dok ne namiri poslednju ratu – pod zalogom.
 
Postoji i ugovor iz 2019. godine, upisan u registar založnih prava, gde je ovdašnja kompanija za otplatu kredita banci u vrednosti od blizu 800.000 evra garantovala sa – četiri lokomotive, od kojih su dve starije od pola veka…
 
Banke su ubedljivo najzastupljenije kada je reč o založnim poveriocima. One čine 65,90 odsto svih registrovanih poverilaca.
 
Preduzeća, a ne građani, najčešće stavljaju pokretne stvari pod zalogu – udeo firmi među zalogodavcima je čak 50,78 odsto.
 
Opširnije na sajtu N1.
  • Dragan

    01.11.2021 21:12
    Ah
    Železnica je 2016-18 isekla desetak dizel i elektro lokomotiva da bi isplatila dug radnicima. Hteli su i železnički institut u Beogradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija