Ministarstvo finansija: Brža registracija polovnjaka kada se kupuju od građana

Kada kupi polovni automobil od drugog građanina, novi vlasnik mora da sačeka rešenje Poreske uprave o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava i tek tada može da preregistruje vozilo na svoje ime.
Ministarstvo finansija: Brža registracija polovnjaka kada se kupuju od građana
Foto: Pixabay
Izmenama zakona, kojim se reguliše utvrđivanje ovog poreza na prenos apsolutnih prava kod kupoprodaje polovnjaka, ovaj postupak, kako najavljuju iz Ministarstva finansija, trebalo bi značajno da se - ubrza, prenosi N1.
 
"Ministarstvo finansija menja zakon kojim se reguliše utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava kod kupoprodaje polovnih vozila. Ova izmena odnosi se na situacije kada građani prodaju svoja korišćena vozila drugom građaninu. Time bi novi vlasnik polovnog vozila, kupljenog od drugog građanina, trebalo brže i lakše da preregistruje automobil na svoje ime. Ministarstvo finansija sačinilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu i uputilo Vladi, radi utvrđivanja predloga", ističu u Ministarstvu finansija.
 
Najvažnije izmene i dopune, kako se navodi, odnose se na način utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava na upotrebljavanim motornim vozilima koji se vrši između fizičkih lica koja nisu obveznici poreza na dodatu vrednost.
 
"Prema važećem zakonskom rešenju, porez na prenos apsolutnih prava utvrđuje se rešenjem, što uz ostale aktivnosti neophodne za promenu vlasnika motornog vozila, a to je: sačinjavanje i solemnizacija ugovora kod javnog beležnika, podnošenje poreske prijave poreskom organu, donošenje rešenja o utvrđivanju poreza, preuzimanje rešenja po utvrđivanju poreza i njegovo plaćanje, promena saobraćajne dozvole koju vrši ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove – može prouzrokovati da od prenosa prava svojine do promene saobraćajne dozvole protekne značajan vremenski period", ističu u ministarstvu.
 
Promenom zakona prema predloženom rešenju, porez na taj prenos utvrđivaće se samooporezivanjem – primenom propisanih elemenata, po propisanoj formuli.
 
Opširnije na N1.
  • Vlada

    01.11.2021 21:24
    Pa nekad je to i moglo da se odradi za jedan dan. Preda se prijava, saceka 15-20 min, oni izdaju resenje, predje se preko puta u Trezor, uplati, dobije pecat i na kraju vrati se nazad po resenje. Sad uz svu digitalizaciju, predas i cekas 15 dana da ti izdaju resenje i molis Boga da ovaj sto je kupio auto ne napravi neku glupost za ro vreme, pa da imas problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.