Danas protest četiri sindikata javnog sektora: Traže povećanje plata za 15 odsto

Zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, četiri sindikata organizovaće danas, 4. novembra, u 12 sati, protestni skup ispred zgrade Vlade Srbije.
Danas protest četiri sindikata javnog sektora: Traže povećanje plata za 15 odsto
Foto: Pixabay
Protest organizuju Sindikat uprave Srbije, Sindikat obrazovanja, Sindikat kulture i Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije. 
 
Sindikati, koji predstavljaju više od polovine zaposlenih u javnom sektoru, traže započinjanje socijalnog dijaloga i rešavanje ključnih problema u društvenim delatnostima, saopšteno je.
 
"Tražimo povećanje zarada od 15 odsto, isplatu toplog obroka i regresa, isplatu svih naknada predviđenih kolektivnim ugovorima", saopštili su predsednici četiri sindikata. 
 
Dodaju da povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto u narednoj godini dodatno narušava sistem koeficijenata i odnos plata u društvenim delatnostima. 
 
"Povećanje cene rada od 15 odsto koje tražimo, samo delimično ispravlja nepravdu i nelogičnost u platama, jer ogroman broj zaposlenih prima minimalac", ističu oni. 
 
Naveli su da je prvi i najvažniji zahtev sindikata uspostavljanje socijalnog dijaloga, "jer već dugi niz godina sindikati ne učestvuju u pregovorima o budžetu i ne mogu iskazati svoje predloge i argumente".
  • Jel'

    04.11.2021 12:56
    Čitate vi
    Vest? Pola ovih što pišu ne umeju da čitaju, ili ne razumeju pročitano. Ne traže ovi iz EPSa, Voda Vojvodine i sličnih povećanje. Traže OBRAZOVANJE, KULTURA I NAUKA. Ostali toliko dobijaju da ne znaju gde udaraju. Ja sam u prosveti, fakultetska diploma, 35 godina staža, 70 hiljada dinara plata. MENE SRAMOTA!!!
  • Bagra neradnicka

    04.11.2021 11:17
    Neradnici hoce 15% vece plate? A kolika vam je dnevna produktivnost za to povecanje?
  • Mića

    04.11.2021 09:38
    Mića
    Bolje nek SNS sekta rastereti drzavne jasle,biće i veće plate! Sramotno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.