Mandat zaštitnika građana produžen na osam godina

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o zaštitniku građana kojim se njegov mandat produžava sa pet na osam godina, a javni poziv za izbor Zaštitnika objavljuje predsednik Skupštine Srbije.
Mandat zaštitnika građana produžen na osam godina
Foto: 021.rs
Uslov je da ima visoko obrazovanje, moralne kvalitete i desetogodišnje iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava.
 
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je u raspravi da se Zakonom o Zaštitniku građana stvaraju pravni uslovi za unapređenje nezavisnosti i efikasnosti njegovog rada.
 
Što se tiče novih ovlašćenja, Zaštitniku građana poveravaju se poslovi nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao i poslovi nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima.
 
Zakonom se uvodi skraćeni i ispitni postupak i propisuju rokovi za postupanje Zaštitnika građana.
 
Ministarka je ukazala da Zaštitnik građana ne pokreće bilo kakve pravne postupke, kao što je postupak razrešenje javnih funkcionera ili disciplinski postupak, već podnosi inicijative, upućuje preporuke, upozorava i ukazuje na nezakonitosti i nepravilnosti u radu i postupanju organa uprave.
  • milicica

    03.11.2021 22:54
    greska
    Trebali ste dozivotno
  • Smešno

    03.11.2021 20:34
    Čim se ne zove Saša Janković, sve može.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.