Pašalić: Za napade na novinare predložiću sankcije koje će se izvršavati odmah

Novinari u Srbiji izloženi su brojnim pritiscima i raznim verbalnim i fizičkim napadima, izjavio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Pašalić: Za napade na novinare predložiću sankcije koje će se izvršavati odmah
Foto: 021.rs
On je najavio da će predložiti da za takva dela budu uvedene prekršajne sankcije koje će se "izvršavati odmah".
 
"Insistiraću na proširenju kaznenih odredbi za verbalne i fizičke napade i pritiske na novinare i predložiću prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah, jer sam primetio da je neefikasnost u kažnjavanju uzrok novih napada", rekao je Pašalić i dodao da je broj napada na novinare tokom prošle godine povećan.
 
Pašalić je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, naveo da traži da se odgovorni za pretnje i napade na novinare strožije kazne, kao i da se reše fizički napadi na njih i njihovu imovinu koji do danas nisu rešeni.
 
Kako je rekao, jedan od načina efikasnije zaštite novinare je formiranje jedinstvene platforme za zaštitu novinara od napada i pritisaka, koju je Zaštitnik građana inicirao.
 
"Platforma će ukazati na greške u načinu rada i propuste što će Zaštitniku građana dati mogućnost da inicira izmene aktuelnih propisa", kazao je Pašalić.
 
Dodao je da je tehnička izrada platforme završena i pozvao novinarska udruženja da Zaštitniku građana dostave sistematizovane podatke o napadima i pritiscima na novinare kako bi platforma što skorije bila dostupna javnosti.
  • Pop84

    04.11.2021 09:14
    Zemljace
    trazi iste te sankcije za kriminalce,dilere,tajkune,direktore lopove(ogromna vecina),da odmah budu procesuirani i pritvorenik,a ovako po 10-15 krivicnih prijava,oni na slobodi
  • Dragan

    04.11.2021 08:17
    Ah
    Predlažem smenu ovog SNS klovna-odmah.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.