Pištaljka: Inspekcija Ministarstva odbrane u čačanskoj Slobodi

Inspekcija Ministarstva odbrane je u ponedeljak stigla u fabriku namenske industrije Sloboda u Čačku, saznaje danas portal Pištaljka.
Taj portal je podsetio da je pre 15 dana objavio da je Ministarstvo odbrane znalo za neadekvatno skladištenje eksplozivnih i opasnih materija u "Slobodi".
 
"Inspekcija je u 'Slobodu' stigla u ponedeljak i do 5. novembra ima zadatak da izvrši "redovan delimičan, najavljen terenski inspekcijski nadzor” u oblasti zaštite životne sredine", piše u dokumentu koji je Pištaljka, kako je navela, dobila od uzbunjivača.
 
U dokumentu se navodi da je potrebno da Kompanija "Sloboda" pripremi referat direktora o stanju u oblasti zaštite životne sredine regulisanoj pravilnikom o bezbednosti i zdravlju na radu, zaštiti od požara i eksplozija, zaštiti životne sredine i drugo.
 
Traženo im je da dostave podatke o količini i vrsti opasnog otpada i hemikalija u Kompaniji i informacije o broju akcidenata u životnoj sredini u odgovornosti Kompanije za period od 2017. do 2021.
 
Pištaljka je navela i da je od uzbunjivača dobila i informacije da se uoči dolaska inspekcije u "Slobodi" ekspresno postavljala ograda na otvorenom iza koje su premeštana burad sa opasnim i otrovnim materijama i da je taj prostor obeležavan kao skladište sa opasnim materijama.
 
Pre najave inspekcije, burad su bila razbacana u magacinskom delu fabrike na otvorenom, pored skladišta eksploziva, municije i gotovih proizvoda, što se može videti i na javno dostupnim satelitskim i avio-snimcima.
 
Direktor Kompanije "Sloboda" Zoran Stefanović nije bio dostupan ni putem telefona da objasni zašto se tek sada opasni otpad premešta, ali je njegova sekretarica potvrdila da je inspekcija u fabrici.
 
Pištaljka je navela da im je iz Ministarstvo odbrane prethodno saopštilo da nije nadležno da kontroliše mere zaštite od požara niti bezbednosne mere u toku proizvodnih procesa i manipulacije ubojnim sredstvima u kompaniji "Sloboda" i drugim kompanijama Odbrambene industrije Srbije.
  • Komsija

    05.11.2021 09:39
    Slika nase vojske
    Efikasno, nema govora. U takve da se uzdamo? To je slika nase vojske.
  • Dragan

    05.11.2021 08:35
    Ah
    U JNA postohala je GINA i nikad se nije znalo kad,gde dolazi i koliko ostaje.Zanimljivo ovoliko propusta kod ove tkzv vojske.Čuvao sam nekad mesec dana vojni magacin na obodu grada Zadra i znam kako se štite objekti od eksplozije ili atmosferskog pražnjenja. Ovi iz tkzv ministarstva su od Slobe i Vulina dobili činove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.