Kon pred Krizni štab: Insistiraćemo na desetodnevnom zatvaranju i važenju kovid propusnica 24 sata

Sednica Kriznog štaba biće održana danas u 15 časova i 30 minuta, a epidemiolog Predrag Kon kaže da će oni insistirati na desetodnevnom zatvaranju i važenju kovid propusnica 24 sata.
Kon pred Krizni štab: Insistiraćemo na desetodnevnom zatvaranju i važenju kovid propusnica 24 sata
Foto: 021.rs
On kaže za RTS da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.
 
"Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih", poručuje Kon.
 
Kon navodi da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom u smislu smanjenje kontakata i izvan škola, piše RTS.
 
"Mi smo utvrdili da se prvenstveno uliva virus u škole, on se vraća i nazad, ali je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole", poručuje Kon.
 
On kaže da će tražiti zatvaranje na 10 dana, u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo, paralelno sa raspustom. Smatra da je upravo sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.
 
"To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbedilo da se to potpuno kontroliše", navodi Kon.
 
Ukazuje da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da razmišljanje da se pređe na 24 sata je potpuno logično.
 
"To je ono što ja očekujem da će danas ozbiljno da se raspravlja, jer mi ne možemo da očekujemo ozbiljne rezultate ako ne zatvorimo i jednu i drugu stranu", poručuje Kon.
 
Ističe da bi produženje raspusta trebalo da ide sa zatvaranjem na deset dana i da ne zna da li će to biti usvojeno, ali da će Medicinski deo Kriznog štaba to tražiti.
 
"Mi na tome insistiramo, jer jedino tako će moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih posle tih desetak dana. U ovom trenutku sama mera zatvaranja škola može da da neki rezultat, ali on će biti daleko manje efikasan i vidljiv bez svih mera zajedno", objašnjava Kon.
 
Ako se produži rasput, a ne bude uvedeno ograničeno radno vreme, to će dovesti do brojnih putovanja.
 
"Jasno je to, ali brojna putovanja sa eventualnom 24-časovnom kovid propusnicom je jedna priča, a druga je bez toga. Drugo, sve ovo vreme koje se dobija tih desetak dana neće imati nekog efekta ozbiljnijeg osim tog pada koji je značajan ako ne povećamo vakcinaciju", naglašava Kon.
  • menjaj taktiku

    04.11.2021 17:38
    @Stole
    Idi tamo i protestvuj traži svoja prava što neće da zaključaju celu Srbiju. Ovako, bzv pišeš niko te ne sluša. Pozovi još ljudi da ti se pridruže, ima vas. Lepo se dogovorite i mirni. Mediji vas snime i sve im reci. Ovde je sićušno, ne vidi cela Srbija.
  • Z13

    04.11.2021 17:34
    Ko još brine o zdravlju
    Jasno je da se mere neće bitno menjati jer su u službi politike a ne narodnog zdravlja. Šta će se događati posle izbora zavisi od rezultata istih. Krizni štab ne služi ničemu osim što stvara lažni utisak da vlasti nešto rade.
  • Инспектор Вишекруна

    04.11.2021 17:21
    Јавни превоз
    нико не помиње, а вероватно је већи извор заразе од кафана, тржних центара и сличног!
    Да ли неко контролише маске по аутобусима! Периферија - центар 15 минута у најбољем случају! А колико треба до задње зоне градског? Уђе један заражени бар пола без маске.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija