Odbornici SNS i SPS u Rekovcu glasali za prekid istraživanja litijuma

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Rekovac jednoglasno je odlučeno da se podnese inicijativa Ministarstvu energetike da se prekine sa istražnim radnjama za iskopavanje litijuma i bora.
U Skupštini opštine Rekovac većinu čine odbornici SNS-a i SPS-a.
 
Oni su, uoči sednice, dobili inicijativu privrednika celog levačkog kraja i peticiju građana u kojoj je zatraženo da opštinski organi po hitnom postupku sprovedu zakonske radnje kako bi se sprečila dalja istraživanja. Predlog je stavljen na dnevni red sednice, a odbornici su jednoglasno stali na stranu građana.
 
"Ovo je prvi korak koji nam daje pravne osnove za dalje delovanje", kaže za Nova.rs levački privrednik Predrag Marković, koji je u ime svih privrednika podneo inicijativu lokalnoj skupštini i prisustvovao današnjoj sednici. 
 
On je pojasnio da su na sednici usvojena dva zaključka, koja će opštinskim organima dati pravnu osnovu za nastavak borbe protiv daljih geoloških istraživanja. Prema njegovim rečima, prvi zaključak je da se pristupi izmenama Prostornog plana opštine Rekovac u koji bi se uvrstila zabrana istraživanja, a u drugom zaključku opština se obavezala da Ministarstvu rudarstva i energetike uputi dopis i zatraži ukidanje rešenja stranoj kompaniji koja je počela istraživanje litijuma.
 
"Najveća borba će biti upravo oko implementacije ta dva zaključka. Mi znamo da možemo po skraćenoj procedurii da uradimo izmene Prostornog plana. Postoji član zakona o prostornom planiranju Republike Srbije koji to i omogućava. Po tom članu možemo da dodamo jednu kratku formulaciju u Prostornom planu, koja će zabraniti dalje istraživanje litijuma", pojasnio je Marković.
 
Marković za Nova.rs kaže i da je na skupštinskoj sednici sa opštinskim zvaničnicima postignut načelni dogovor da se u što kraćem roku formira Radna grupa koja će po hitnom postupku raditi na izmenama Prostornog plana, kao i da će u radu te grupe učestvovati predstavnici privrednika. Međutim, on ipak kaže da ne zna da li će i dalje biti nastavljena istraživanja, jer će konačnu odluku o tome doneti više instance.
 
"Sa pravne tačke gledišta, mi ovim zaključcima nismo sprečili dalja istraživanja. Ona praktično mogu da se nastave ako dotična firma hoće to da uradi, jer oni imaju dozvolu Ministarstva rudarstva i energetike. Mi ipak nemamo pravnih načina da to sprečimo, ali sam siguran da će narod odreagovati na apsolutno isti način kao što je to uradio u Dragovu. Dakle, biće blokada puteva i svi će izaći na ulice da to spreče", zaključio je Predrag Marković.
  • Igoritsa

    06.11.2021 18:28
    Uhvatite motike - blokirajte
    Dok ne ustanete i agresivno traktorima i kamionima fizicki ne blokirate sve prilaze gde rio tinto krene, nema vajde od bilo cega! Cela Srbija podrzava Jadar! Ali Vi morate sami za sebe na svojoj lokaciji da izborite! Jedan deo su pravna sredstva, a drugi jos vazniji deo je fizicka blokada prilaza bilo kome! Jedino tako opstajete! Ne dajte nikome da udje, onesposobite sve sto rio tinto proba da radi!
    Zivela Srbija!
    Ne damo Jadar! Cela vojvodina je uz Vas!
  • Saša

    06.11.2021 06:43
    Bravo
    Bravo bre!!!
  • Moreeee!

    05.11.2021 09:28
    Gradjani Rekovca, pamtite, pa ako budu protiv kopanja litijuma samo do izbora, a posle odjednom promene misljenje, 'vatajte se kuke i motike, bar cete znati koga da vijate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija