Patrijarh Porfirije: Veronauka da bude predmet, spuštena je na nivo programa

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije pozvao je danas vlasti na "odgovarajuće izmene zakona", kako bi verska nastava imala status predmeta, a ne školskog programa.
Kako je naveo, "problemi, koje izaziva njen sadašni status, doveli su do toga da je sada manje od pola miliona polaznika veronauke, što do pre koju godinu nije bio slučaj".
 
"Tek pre koji mesec saznao sam da veronauka formalno više uopšte nije školski predmet, nego nastavni program. Predmeti su poznavanje prirode, muzičko, likovno, a programi su čuvari prirode, ruke u testu, verska nastava", rekao je patrijarh Porfirije, na obeležavanju 20 godina od vraćanje verske nastave u obrazovni probram, navodeći da je "takav statust neodrživ".
 
Prema njegovim rečima, "kada verska nastava nije ni izborni predmet, ona se održava u rasporedu pred-čas, osmi čas i slično, potom stižu uputstava o podizanju cenzusa na 30 đaka za formiranje grupa, pravljenje međuodeljenskih grupa i drugo".
 
"Naš stav je da je jedino pravedno, nediskriminatorsko i demokratično rešenje sadržano u prvoj uredbi iz 2001. godine, kojom je izričito bilo propisano da ne postoji nikakav cenzus, što je primenjivano i u kasnijim godinama, nakon što je verska nastava uređena zakonom iz 2002. godine", rekao je patrijarh Porfirije.
 
On je naveo da postoji konsenzus među crkvama i verskim zajednicama da ove probleme treba rešiti, što su potvrdili njihovi predstavnici, koji su učestvovali na međunarodnom panelu o veronauci.
 
Patrijarh je rekao da je danas blizu 450.000 učenika koji su se opredelili da pohađaju versku nastavu.
 
Ministar prosvete Branko Ružić je naveo da će to ministarstvo sve inicijative i predloge sa ovog skupa pažljivo razmotriti, podsetivši na različite modele koje je imalo versko učenje tokom prethodne dve decenije u Srbiji.
 
"Svako vreme nosi svoje breme i svako novo vreme zahteva možda i neka nijansiranja zakodavnog okvira, uvek smo otvoreni za razgovor i saradnju", naglasio je Ružić, prema čijim rečima se vode razgovori o statusu veroičitelja i da je to pitanje za više ministarstava.

Komentari 129

  • Mastodont

    09.11.2021 11:24
    @C

    Opet te nepismene grebatorske fantazije o tome kako smo "braća"... Drž se ti svoje plan'ne, ovaca i vračeva i ne trpaj nos u tuđe.
  • Masadont@

    08.11.2021 19:43
    C
    Oprastam ti tvoj egoizam iskompleksiranost osjecaj "vise"vrste i jos 1000 kompleksa Tvoj "umrli duh u tvome mrtvom materijalnom bicu" Najvise govori da svako svoj greh placa na svoj nacin..Mozda da procitas koju Besjedu oca Nikolaja V.ili da odes na Jutjub ako ti internet prirasto srcu..To ti od srca savjetuje brat s planine zarasto u bradu sa šubarom i 100 ovaca❤
  • /

    08.11.2021 16:52
    Neplacaju porez a sada bi da nametnu svakome njihovu religiju kao predmet?
    Nece da moze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.