MUP zabranio skup namenjen uklanjanju murala Ratku Mladiću u Beogradu: Gušenje antifašizma Srbije

Inicijativa mladih za ljudska prava primila je rešenje MUP-a o zabrani skupa na kojem je bilo planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na raskrsnici ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.
"Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vreme, umesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična dela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama", navedeno je u saopštenju Inicijative.
 
Skup i uklanjanje murala bio je najavljen za utorak, 9. novembar, i koordinisan sa stambenom zajednicom, na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala komunalna milicija, dodaje se u saopštenju.
 
"Inicijativa mladih za ljudska prava je preuzela odgovornost da pomogne u tehničkom uklanjanju murala i pozove ljude slobodarskog duha da se zajedno usprotivimo ratnim zločincima u javnom prostoru. Uprkos tome, u obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do 'medjusobnog fizičkog sukoba' zbog 'okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu", piše u saopštenju.
 
Po navodima Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, takvo obrazloženje MUP-a predstavlja gušenje svakog oblika javnog okupljanja koji je jasno protiv mržnje, a samim tim otvara put nekažnjivosti i slobodi terora za ekstremističke grupe.
 
Ta nevladina organizacija ocenila je da je jasno da je uklanjanje murala Ratku Mladiću pogodilo odnos vlasti prema ratnim zločinima - pa je mehanizam zabrane usmeren prema antifašistima, a ne prema huliganima.
  • Veteran

    06.11.2021 17:40
    Veteran
    Bacite kofu fekalija na taj mural! Sram vas bilo,zbog njega i ratnohuskaca AV,Seselja,....itd,mnogi mladi nisu zivi,danas jer su prisilno odvodjeni u samoubistvo! Dok su gore navedeni,uzivali u svoim domovima sa porodicama! Ja zbog takvih sam danas,invalid bez oka i jedne noge sa dijabetesom od stresa koji sam dobio sa 23 godine i postao,socijalni slucaj! Sram davas bude! Moram dase suzdrzim i budem pristojan! Napred omladino...veterani su uz vas do kraja!
  • Лиманац

    06.11.2021 17:05
    Пијемо сузе друге Србије
    Вулин рекао: „Не може!”
  • Onako

    06.11.2021 10:25
    A da vi novinari, opozicija ili neka nvo postavite pitanje gradonaceniku bgd ili njegovom sefu svemogucem, sveznajucem av u otvorenom pismu pitanje cemu sluzi i zasto se ne ukloni mural doticnog"heroja"? Bili bi prinudjeni da odgovore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.