Novi režim registracije vozila mogao bi da podstakne uvoz zagađivača kojih u EU žele da se reše

Najavljeni popusti za registraciju motornih vozila, prema kubicima i godinama, obradovali su vozače.
Novi režim registracije vozila mogao bi da podstakne uvoz zagađivača kojih u EU žele da se reše
Foto: Pixabay
Međutim, uvoznici upozoravaju da bi to moglo da podstakne uvoz zagađivača, kojih u Evropskoj uniji žele da se oslobode, izveštava RTS.
 
Tabela kaže da će oni koji imaju automobile između 10 i 20 godina starosti plaćati 65 odsto manji porez prilikom registracije.
 
Ako je prosečna starost vozila u Srbiji oko 17 godina, izgleda da je zakonodavac obuhvatio najveću populaciju i baš njoj dao najveći popust.
 
"Veliki automobili jesu veliki luksuz i nose veći stepen sigurnosti, ali moramo da težimo da kupujemo nove automobile s obzirom na visoku prosečnu starost našeg sadašnjeg voznog parka", kaže za RTS automobilski ekspert Milan Božović.
 
Međutim, uvoznici smatraju da se ovim otvara pandorina kutija jer baš automobili od 10 do 20 godina starosti jesu i njajveći zagađivači.
 
"Ova kategorija vozila spada u grupu najvećih zagađivača i u svetu se takvi zagađivači kažnjavaju, a u ovom slučaju ova mera je podržavajuća", ističe Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika novih vozila.
 
Međutim, u međuvremenu se situacija u autosvetu obrnula 100 odsto. Prekinut je rad mnogih fabrika zbog čipova iz Kine, nedostatka magnezijuma i zbog prelaska sa motora dizel i bezin na struju, koje takođe ima za sada malo.
 
Neki proizvođači više i neće izbacivati modele na benzin i dizel i direktno idu ka struji.
  • Mastodont

    07.11.2021 16:34
    @/

    Tebi je luzeru svekako bicikl težak a za auto nemaš, pa nema šta da biraš.
  • Milorad

    07.11.2021 13:06
    mica.stmiki@gmail.com
    Pa prema primanjima najbolje je po nekima da se vratimo u kolibe, luku i streli i idemo peške. Ovde neki stvarno bulazne.
  • @Комша

    07.11.2021 11:30
    Pa ni u Nemackoj ne bi kupovao kola da si nk radnik na minimalcu. Dajte saberite se. Automobil je luksuz a ne zivotna neophodnost, toliko treba i da kosta, posebno zbog cinjenice da se mora spreciti zagadjenje krsevima na ulicama i guzvama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija