Marinković: Vučić od 2017. najmanje 25 puta kršio Ustav u vezi sa sudijama

Profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković ocenio je da predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, kršenje ustava nije strano.
Marinković: Vučić od 2017. najmanje 25 puta kršio Ustav u vezi sa sudijama
Foto: 021.rs
"Specifičnost komentarisanja sudskih postupaka kod nas je da ti komentari dolaze od najviših državnih organa, i to pogotovo od prredsednika Republike. Tužna stvarnost u kojoj živimo i želja da pokažem na povredu Ustava u tom pogledu me podstakla da analiziram izjave predsednika Republike, da ponudim tipologiju njegovih izjava i da pronađem dublje motive za takve postupke. Ja sam utvrdio da je u određenom periodu od 2017. kada je došao na funkciju, do 2020. imao najmanje 25 izjava u kojima je prekršio Odredbu člana 149 Ustava koja zabranjuje svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije", izjavio je Marinković u emisiji N1 Studio Live.
 
Kako navodi, za Vučića je karakteristično da su njegove izjave, u kojima napada same sudije, ili se izjašnjava o bitnim elementima istražnih postupaka, ili okrivljuje lica bez postupaka, "oblici njegovog uticaja na vršenje sudijske funkcije u Srbiji".
 
Jedna od tih stavki u svojim izjavama je govor mržnje i uznemiravanje, ponižavanje i postupanje usmereno na određeno imenovanog sudiju, i tu je istakao slučaj Miodraga Majića.
 
"Sudija Majić je najčešće predmet tih napada, gde je sudija ponaimenično određen. Ima i napada kada se kritikuju određeni sudski postupci kao i određene presude koje još uvek nisu pravosnažne, gde je jasno koji sudija odlučuje, ali one nisu imenovane. Ima i napada na sudstvo u celini, kao i na tužilaštvo u celini. Time se zastrašuje čitavo sudstvo, jer se zapravo šalje poruka šta će se desiti onima koji se drznu da presuđuju onako kako predsednik ne smatra da treba da bude", naveo je Marinković.
 
Kaže da se analizom Vučićevih izjava prepoznaje poseban tip govora koji je diskriminatoran po svojoj prirodi.
 
"To je govor mržnje, i to je uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje", naglasio je gost N1.
 
Dodaje da predsednik Vučić pokušava da kod publike pokušava da predstavi  sudstvo i tužilaštvo u Srbiji kao profesije koje su nestručne i koje su nečasne.
 
Opširnije u tekstu N1.
  • Laloš

    09.11.2021 10:08
    Jednog dana će mu neko od tih sudija izricati presudu za kršenje ustava, rasprodaju zemlje, pljačku budžetskog novca i veleizdaju.
  • T

    09.11.2021 05:13
    T
    A komu sta moze...? Niko,trenutno! I treba da krsi zakone,kada se to narodu svidja! Daje obrnuto nebi ni jedan dan bio na vlasti!
  • Aleks

    08.11.2021 18:18
    Najvise u Evropi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.