Jalovina i sirovi lignit - otrovi koji greju naša domaćinstva

Srbija se unazad mesecima bori sa zagađenjem vazduha, a tome je doprineo početak grejne sezone.
Jalovina i sirovi lignit - otrovi koji greju naša domaćinstva
Foto: Pixabay
Tako je ponovo otvoreno pitanje energenata koje domaćinstva, zbog ekonomske povoljnosti, koriste za grejanje. Među tim jeftinijim energentima jesu i jalovina i sirovi lignit, koji u velikoj meri utiču na povećan stepen zagađenosti, piše portal Nova.rs. 
 
Profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović, koji se bavi zaštitom životne sredine, kazao je za portal Nova.rs da je sirovi lignit, koji je prvobitno bio namenjen za termoelektrane, poslednjih petnaestak godina posle minimalnog prečišćavanja dospeo na tržište za domaćinstva. Njegova cena je jako niska, te je stoga povoljan za upotrebu, ali njegov kvalitet nije predviđen za mala, klasična ložišta domaćinstava, i ne bi trebalo da se koristi bez prerade.
 
"Kada on sagoreva oslobađa veliku količinu dima i čađi koja u velikoj meri doprinosi ovom zagađenju, uz klimatske promene koje već imamo", pojašnjava Jovović.
 
Profesor objašnjava da je sirovi lignit slobodan na tržištu i da se nalazi na brojnim stovarištima koje Elektroprivreda dostavlja preko trgovaca, te da se prodaje legalno. Međutim, on ističe da je to jako loše i da ga je potrebno zabraniti, s obzirom da domaćinstva previše ne profitiraju iz njegove upotrebe, jer nije najefikasnije sredstvo za ogrev, a šteta po životnu sredinu je velika.
 
Kada je reč o mehanizmima za kojima država može posegnuti u regulaciji upotrebe sirovog lignita, Jovović kaže da ona to može uraditi jedino primenom sistema kvaliteta ugljeva i zabranom prodaje ugljeva niskog kvaliteta.
 
Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole (BOŠ) rekao je za Nova.rs da je za sprečavanje upotrebe jalovine za ogrev potrebno da se poseduje striktni inspekcijski nadzor kojim bi se kontrolisalo tržište energenata i da bi se time prodaja svih energenata gurala u legalne tokove, ali da je problem što su ovakve sirovine široko dostupne.
 
"Problem je u tome što ljudi kupuju takve stvari na pijaci, pored puta. Njegova prodaja nije zabranjena i potrebne su izmene propisa vezane za njegovo tržište, uz striktan inspekcijski nadzor", kaže Pantić.
 
Na problem upotrebe jalovine, kvazi-uglja koji sadrži 30-40 odsto gline, koji pri sagorevanju emituje ogromnu količinu štetnih gasova, prvi je ukazao nekadašnji direktor Istraživačke stanice "Petnica", rekavši da je on glavni krivac za pojačano zagađenje vazduha, te da je prodaja sirovog lignita koja sadrži visok procenat jalovine tome doprinela.
 
Opširnije na portalu Nova.rs.
  • Ja

    09.11.2021 09:57
    NS
    Kad krene grejanje, na Adicama i Telepu često ne može da se udahne koliko je zagađenje...
  • Kosovo je srpsko

    09.11.2021 09:57
    Plan koji bi se postovao
    Jasno je da dobar deo siromasnog stanovnistva (kojeg, nazalost, ima dosta) je prosto primoran da koristi ovo kao sredstvo za grejanje, jer je lako pricati o umiranju od posledica zagadjenja kad ne brines dal' ces umreti od gladi.

    Ono sto je drzava najavila, ali apsolutno nisam siguran da je krenula da realizuje jeste program subvencionisanja modernizacije lozista za domacinstva (znam da je sve svedeno na lokalne samouprave, sto znaci, ko zna kad i kako ce se to realizovati). Da ima pameti i volje, na sprovodjenju ove akcije bi se insistiralo i zakucali bi se datumi (recimo, dve godine) u okviru kojih je neophodno da se sprovede modernizacija lozista, a nakon toga se zabranjuje prodaja sirovog lignita. Da li vlast ima volju i sposobnost da to izvede ostaje pitanje i na gradjanima je da ih pritisnu da to urade, ali to ne moze da se resava preko noci momentalnim zabranama, vec iziskuje solidarnost sa onima koje bi ta zabrana direktno pogodila.
  • g pen

    09.11.2021 09:34
    Ne zaboravite da kucnih lozista po Novom Sadu skoro da nema!!! Do vas je sto ste zbrisali u stanove okruzene betonom. Na tim mestima gde je vas stan je bila kucica sa travnjakom i drvetom. Mrzelo vas je da odrzavate kucu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.