Povećava se plata vojnika na dobrovoljnom služenju, prijavljivanje i u poštama

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da će prosečna plata vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka biti povećana sa trenutnih 21.000 dinara na oko 34.700.
Povećava se plata vojnika na dobrovoljnom služenju, prijavljivanje i u poštama
Foto: 021.rs

To je, kako je ocenio, "pristojno primanje i značajan stimulans". On je kazao da je plata vojnika povećana za 66 odsto, a polaznika Škole rezervnih oficira za 141 odsto.

"Na dobrovoljnom služenju vojnog roka prosek plate do sada je bio 20.968 dinara za vojnika, 22.000 za razvodnika i 23.000 za desetara. Polaznici Škole rezervnih oficira su imali oko 15.881 dinar prosečno. Nova mesečna plata biće 34.766 dinara za vojnika, 36.504 dinara za razvodnika, 38.000 za desetara i 38.000 za polaznika škole rezervnih oficira, što je veoma značajno povećanje", naveo je Stefanović.

On je kazao da u prethodne tri godine konstantno raste broj upućenih regruta na dobrovoljno služenje vojnog roka, od 963 koliko ih je bilo 2019. do 1.268 regruta ove godine i to bez decembarskog roka.
 
"Očekujemo više od 1.400 sa decembarskim uputom, što će zaista biti jedan od najboljih rezultata u poslednjih par godina. Ne kažem da je to nešto čime smo u potpunosti zadovoljni, ali postoji uzlazni trend i hoćemo da motivišemo mlade ljude da dođu u svoju vojsku", naveo je Stefanović.
 
Ministar je rekao da su u tom cilju pojednostavljene procedure za dobrovoljno služenje vojnog roka pa se zainteresovani ubuduće mogu prijaviti u 1.500 ekspozitura "Pošte Srbije" i posredstvom e-Uprave dok je do sada to bilo moguće samo u nadležnim centrima Ministarstva odbrane.
  • g pen

    10.11.2021 10:03
    Zasto obavezni vojni rok kada postoji dobrovoljni? Ko hoce neka izvoli.
  • Dzoni

    10.11.2021 10:01
    > Stekne osnovna znanja radne navike

    Ja stvarno ne znam u kojoj si ti vojsci sluzio...... Koja osnovna znanja?!?!?!?!? Skupljanja lisca po ceo dan? Asovom kopanja PP pojasa u krugu kasarne usred avgusta na 40 stepeni? Gulenje straze na +35 ili -15 gde stojim tako na nekoj cuki na ivici sume i gledam u daljinu 2 sata.... Znanje koriscenja poljske tel. centrale? Razvlacenja kabla sa motalicom na ledjima, i na kraju samo motalicu prebacim napred i opet sve to namotavam?!? Ustajanja u 5 i onda otpadanja po ceo dan..

    >biti ce mu lakse jer ima osnovno znanje obrane svoje zemlje i naroda.

    Koje osnovno znanje? Za godinu dana vojske, jedan pesadijski teren, gde sve sto sam naucio je da kopam rupu, da trcim pod zastitnom maskom i bacam se desno u prasinu kad vodnik vikne "atomski sleva"?!?! Jedno bojevo gadjanje, ni okvir ceo nisam ispalio, bacio jednom bombu, ispalio 2 puta tromblonsku minu. I to je sve. Al sam pripremljen... Vojska je besmislena to svako ko je sluzio vojsku zna. Izgubljenih 12 meseci. Jedina korist od vojske je bila kod mene ko se ogrebao za kurs vozaca kamiona u Beloj Crkvi, jer su dobijali C kategorije i posle vojske odose u sofere. E to je jedino bilo korisno u vojsci.
  • Hm...

    10.11.2021 08:57
    Tatini sinovi ovo potroše na jednu turu u nekom fensi kafiću sa sponzorušicama...E Srbijo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija