NVO: Hapšenje aktivistkinja i svrstavanje na stranu ratnih zločinaca pokazuje opredeljenje vlasti

Grupa nevladinih organizacija osudila je današnje privođenje aktivistkinja za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su jajima gađale mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda.
NVO: Hapšenje aktivistkinja i svrstavanje na stranu ratnih zločinaca pokazuje opredeljenje vlasti
Foto: FoNet

Grupa organizacija okupljenih oko Platforme Tri slobode u saopštenju je ocenila da hapšenje aktivistkinja i "svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji".

Organizacije su podsetile da je MUP ranije zabranio za danas najavljeni skup Inicijative mladih za ljudska prava, ali i eventualne kontraskupove, navodeći u obrazloženju te odluke da je "mnogo onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava".

"Umesto toga, večeras u Beogradu svedočimo brutalnoj demonstraciji sile nad mirovnim aktivistkinjama od strane neuniformisanih lica, a u svrhu odbrane ratnohuškačke politike", stoji u saopštenju NVO koje su zatražile obustavljanje svih postupaka protiv aktivistkinja.
 
Među potpisnicima saopštenja su Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa za socijalna i ekonomska prava - A11, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fondacija Slavko Ćuruvija, Fondacija Helsinški odbor za ljudska prava Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Partneri Srbija.
 
Privođenje aktivistkinja osudili su i Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Srbija u pokretu, CRTA, Naša zadužbina, Catalyst Balkans, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Transparentnost Srbija.
  • Miro Đ

    10.11.2021 08:19
    protest
    Ako je policija zabranila okupljanje na mestu gde se nalazi mural Ratka Mladića, postavlja se pitanje zašto su se te gospođe našle tamo i gađale jajima mural.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija