Šta je u intervjuu za 021.rs pričao Slaviša Lekić: Pustimo ih još 20 godina... da se malo opametimo

Pre šest godina intervju za 021.rs dao je Slaviša Lekić, koji je preminuo u 63. godini.
Šta je u intervjuu za 021.rs pričao Slaviša Lekić: Pustimo ih još 20 godina... da se malo opametimo
Foto: Medija centar Beograd

Vest o njegovoj smrti izazvala je brojne reakcije medijske javnosti, a Nezavisno udruženje novinara Srbije, čiji je bio predsednik od 2016. do 2018. godine, oprostilo se od njega rečima da je bio novinar zbog kojeg je bilo lepše baviti se novinarstvom.

Krajem 2015. godine u SKC Fabrika, Slaviša Lekić predstavljao je svoju knjigu "Svaka čast Vučiću", Petrović je promovisao "Žvaku u pepeljari", a Škoro knjigu "Vučić i cenzura". Bio je to povod za razgovor sa trojicom novinara. Šest godina kasnije deluje da se stvari nisu pomerile sa mrtve tačke.

O Lekićevoj knjizi "Svaka čast Vučiću" tih dana se pričalo i zbog toga što su knjižare u Srbije odbijale da je uvrste u svoju ponudu. Upitan da li se dotaklo medijsko dno, Lekić je odgovorio da uvek može da bude gore.
 
"Na dnu nisu samo mediji. Oni su ogledalo društva i sve ono što se dešava prelama se preko leđa novinara. Radeći na dokumentarcu 'Mediji u Srbiji: Hronika propadanja' najviše mi se dopala priča sagovornice Nadežde Milenković koja je rekla da smo mi na dnu dna dnu dna dnonova. Znači da ima i gore, mulj je dubok i strašan", rekao je Lekić.
 
Jednog dana moći će da se napravi i zbirka državnih udara za vreme aktuelne vlasti, jer se i te 2015, baš kao i ove 2021, pričalo o državnom udaru. Tabloidi su grmeli o državnim neprijateljima koji žele da ruše Srbiju, a aktuelni predsednik, tada u ulozi premijera, javljao bi se da "smiri" strasti. Među "označenima" bio je i Lekić. 
 
On se tada osvrnuo na PR Vlade Srbije, rekavši da ga sprovode vlasnici Pinka i Informera, Željko Mitrović i Dragan J. Vučićević.
 
"Van svake pameti je da PR Vlade rade Željko Mitrović i Dragan J. Vučićević. Mitrović je čovek poznat po tome što je napravio intervju sa svetim Petrom, a Vučićević, taj bard istraživačkog novinarstva, poznat je po tome što je 2000. godine kopao po đubretu bračnog para Drašković, misleći da je to normalno", dodao je Lekić.
 
Lekić je poručio i to da u strahu ne rade samo novinari, već svi oni koji imaju veze sa javnom scenom, ukazavši na to da tek nekoliko glumaca daje intervjue u kojima otvoreno pričaju o onome što vide. 
 
"Nikada se nije dešavalo da pisci i slikari ćute. Postavlja se pitanje zašto bi onda samo novinari pričali?"
 
Prethodnu 2020. obeležio je bojkot izbora i ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke. Narednu 2022. ponovo će obeležiti izbori. I te 2015. godine pričalo se o izborima koji su se održavali 2016, a na kojima je slavila SNS. Tema te 2016, baš kao što je bila i prošle godine, baš kao što je i ove i baš kao što će biti i sledeće godine, bila je ta da li bi trebalo da se izađe na birališta. 
 
"Naravno da treba izaći na izbore. Ja sam svih ovih godina glasao 'protiv', a sada ću glasati 'za'. Voleo bih da ostane ovako još 20 godina, jer ove tri godine su blaga kazna za sve ono što smo uradili. Pustimo ih još 20 godina... da se malo opametimo", zaključio je tada za 021.rs Slaviša Lekić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.