Preminula najstarija planinarka na svetu - Jelena Minardi iz Niša

Najstarija planinarka na svetu, učiteljica u penziji, Jelena Minardi iz Niša preminula je danas u 103. godini, saopštilo je Planinarsko društvo "Preslap" čiji je bila član.

Iz "Preslapa" su naveli da je Minardi napustila ovaj svet "kao istinska velikanka, žena koja je obeležila epohe, prosvetna radnica, svedok istorije, jedna od najvećih planinarki Srbije i Evrope".

Minardi je 22. aprila proslavila 102. rođendan, a na prigodnoj svečanosti u njenom domu, od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski dobila je rođendansku tortu i štapove za planinarenje, jer je u to vreme još učestvovala u planinarskim akcijama.
 
Ona je tada kazala da je za 60 godina koliko planinari, obišla brojne planine u Srbiji i inostranstvu, među kojima je i Mon Blan, ali da joj je uvek najomiljenija bila Radan planina.
 
"Kada sam imala 96 godina prepešačila sam 14 kilometara na fruškogorskom maratonu. Sada ne mogu puno da pešačim, ali pređem dva, tri kilometra. Zdravlje me ne služi više dobro, slabo vidim i čujem", rekla je tom prilikom Minardi.
 
Svaki odlazak na planinu, dodala je, produžio joj je život za po dve godine, a upravo joj je planinarenje pomoglo da preživi ogromnu porodičnu tragediju, pogibiju snaje i jedinog unuka u saobraćajnoj nesreći.
 
Mladima je poručila da vreme provode u prirodi i na planinama, a ne u kafićima i uz mobilne telefone.
 
Mesto i datum sahrane Jelene Minardi biće naknadno određeni.

Teme

smrt
  • Popovica

    11.11.2021 14:33
    Ziveti punim plucima
    Impresivan i ispunjen zivot je imala.
    Mogli ste da istrazite otkud italijansko prezime u Nisu, sigurno bi i ta prica bila zanimljiva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.