Akademija inženjerskih nauka zabrinuta za posledice projekta Rio Tinta, Mihajlović začuđena

Predsedništvo Akademije inženjerskih nauka Srbije izrazilo je zabrinutost zbog trajnih negativnih posledica koje će prouzrokovati realizacija projekta Jadar na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji.

"Strateškoj odluci Vlade Srbije o podršci realizaciji projekta (2017) nisu prethodile odgovarajuće, nezavisne stručne analize na nacionalnom nivou. Istovremeno, država je predvidela da u podršku projektu uloži značajna sredstva u sektoru infrastrukture i saobraćaja. Realizacija projekta Jadar će, na toj lokaciji, u svemu u skladu sa potrebama i projektima investitora, izazvati šire društvene posledice i sprečiti potencijalni razvoj zelene poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane u regionu", navodi se u oceni AINS-a.

Dodaje se da "projekat Jadar nije projekat proizvodnje tzv. zelenog litijuma". 
 
"Perspektiva plasmana litijum karbonata nije zagarantovana, već je pred velikim izazovima zbog novih alternativnih tehnoloških rešenja. Stoga projekat prvenstveno predstavlja rudarsko hemijski kompleks proizvodnje borata, koji ima stabilnu perspektivu zasnovanu na dispergovanoj tražnji, velikom broju proizvoda i iskustvu Rio Tinta", ocenjuju u AINS-u.
Ističu i da realizacija projekta Jadar potencijalno nosi rizik od prirodnih izvora radioaktivnih zračenja, o čemu nema informacija.
 
"Država se obavezuje da pomaže realizaciju projekta Jadar infrastrukturnim ulaganjima, a da nije poznato da li je izradila studiju opravdanosti koja bi, sa jedne strane, definisala državne projekte infrastrukturne podrške, njihova ulaganja i troškove, uključivši i vrednost prenamene zemljišta, a sa druge strane različite oblike državne dobiti u budućnosti, uz definisanje potencijalnih gubitaka. Odlučivanje bez podrobnih odgovarajućih tehnoekonomskih studija nosi rizik mogućih drastično štetnih posledica po državu Srbiju", navode u AINS-u.
 
Oni napominju da su potencijalni uticaji na životnu sredinu projekta Jadar ogromni.
 
"Realizacija projekta 'Jadar' vodi ka degradaciji predela doline Jadra i ugrožavanja primarnih prirodnih resursa: zemljišta, šuma, voda i originalnog biodiverziteta. Posebno zabrinjava proces kojim se dovodi u pitanje suverenitet Srbije, jer Rio Tinto sprovodi 'Akcioni plan relokacije stanovništva', gde se neometano obavlja otkup zemljišta i nekretnina od lokalnog stanovništva, uz prećutnu saglasnost grada Loznice i državnih institucija", ističu inženjeri okupljeni u AINS.
 
Prema njihovoj analizi, početne aktivnosti na formiranju rudnika dovele bi do trajne degradacije zemljišta na površini od 533 hektara na kojima se predviđa uklanjanje šuma i šikara sa 204 hektara, poljoprivrednih površina sa 317 hektara, stambenih i ekonomskih objekata, dvorišta i okućnica sa 8,3 hektara i voćnjaka sa 4,2 hektara. Predviđeno je formiranje deponija u dolini Jadra na 146 hektara, kao i na slivu potoka Štavica na 166 hektara, za šta je potrebno uklanjanje šuma sa 149 hektara, sa 26.000 kubnih metara drvne mase. 
 
"Ovako masivna prenamena prostora i gubitak staništa ugroziće nekoliko stotina biljnih i životinjskih vrsta, od kojih 145 vrsta ima status strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. Biodiverzitet će biti desetkovan, a čitav prostor biće suočen sa gubitkom većeg dela eko sistemskih funkcija (poremećaj režima površinskih i podzemnih voda, modifikacija mikroklimatskih uslova, povećan rizik od erozije i bujičnih poplava, intenzivna emisija gasova staklene bašte). Predviđeno je sleganje gotovo 850 hektara površina, usled eksploatacije materijala i vode iz podpovršinskih kopova", navode u AINS-u.
 
Oni takođe ocenjuju da godišnja prerada 1,6 miliona tona rude jadarita, proizvodnja 286.000 tona borne kiseline, oko 60.000 tona litijum karbonata i 259.000 tona natrijum sulfata vodi ka formiranju deponija koje pojedinačno prekrivaju oko 20 hektara, visine su 40-60 metara, dužine 800-900 metara, širine 200-250 metara, zapremine više miliona tona, sa hiljadama tona arsena, nikla, kadmijuma i olova.
 
"U podzemlju doline Jadra nalazi se značajne rezerve podzemnih voda u Srbiji, a predviđenim rudarskim aktivnostima dovodi se u realan i visok rizik od zagađenja. Izrazito dinamičan hidrološki režim reke Jadar utiče na čestu pojavu destruktivnih bujičnih poplava, tako da je nemoguće garantovati zaštitu od probijanja nasipa, razaranja deponija, zagađenja doline Jadra i transporta polutanata do toka Save, zatim nizvodno do Šapca i Beograda, čime bi se uspostavio stalan rizik po sigurnost vodosnabdevanja većeg dela Srbije. Takođe, eventualnim probojem brane na Štavici, došlo bi do izlivanja više miliona tona hipertoksičnog otpada i katastrofalnog zagađenja vode i zemljišta", upozoravaju u AINS-u.
 
Mihajlović začuđena
 
Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je, povodom stava koji je iznela Akademija inženjerskih nauka Srbije, da "izrečene tvrdnje nisu zasnovane na činjenicama i studijama", kao i da "država neće doneti nijednu odluku u vezi s projektom Jadar koja bi za posledicu imala narušavanje životne sredine i zdravlja ljudi".
 
"Veoma sam začuđena javno iznetim tvrdnjama AINS o potencijalnom prisustvu urana u jadaritu, s obzirom na to da mogu samo da doprinesu uzbunjivanju javnosti i unošenju zabrinutosti kod građanki i građana, a da pritom nemaju potkrepljenje u dostupnim elaboratima, studijama i rezultatima geoloških istraživanja", navela je Mihajlović, između ostalog, u pismu koje je uputila kao odgovor na stavove AINS.
 
U pismu se navodi da je kompanija Rio Sava eksplorejšen vršila geološka istraživanja litijuma i bora na istražnom polju Jadar u periodu od 2004. do 2020. godine i da je prilikom izvođenja istražnog bušenja uzorkovano oko 2.000 proba u cilju izvođenja hemijskih analiza, prilikom čega nije utvrđen povišen sadržaj radioaktivnih elemenata.
 
Ležište litijuma i bora Jadar i ležište urana Ribarice (na Ceru) nalaze se u istom sedimentnom basenu, ali su lokalizovana u potpuno različitim litološkim članovima basena, i nalaze se na različitim visinskim nivoima. Nisu nastala u istom genetskom procesu i nemaju direktan, fizički kontakt. Dosadašnja geološka istraživanja, strukturno-tektonska i hidrogeološka istraživanja nisu ukazala na njihovu prostornu vezu i međusobni uticaj, navodi se u pismu.
  • Masha

    20.11.2021 08:38
    Protiv Rio Tinta! Zloupotreba slogana “ Za nasu decu”Da li je ovo za nasu decu? Da se sva deca podave , potruju i razbole?Kazu da siromasni seljaci vec prodaju svoje kuce Rio Tintu! Bice kao sa Kosovom…Mi se svi borimo i urlamo “necemo Rio Tinto”, a ljudi rasprodaju svoje parcele!
  • Novisadka

    14.11.2021 20:20
    Ako smo
    toliko glupavi pa nismo u stanju da se otvoreno i masovno pobunimo protiv RT, onda i treba da dodje i otvori rudnik. Da li neko misli da Evropa i Svet čitaju ove poruke koje pišemo nas nekoliko!? Gledaju "nebeski narod" koji ćuti i sluša lupetanja ove vlasti. Pa kada "nebeski narod" ćuti, a ćutanje je odobravanje, zbog koga bi Evropa i Svet trebalo da reaguju?
    Jadni "nebeski narod", toliko je nemoćan da se odbrani od zlih vladara (koje je sam izabrao) da mu ne preostaje ništa drugo do neprestanog jadikovanja po društvenim mrežama, te kako je prevaren, te kako je opljačkan, te kako je zastrašen...
    Ovakvom mentalitetu su potrebne bar tri generacije da sidje sa nebesa u stvaran život...
  • Баја

    14.11.2021 18:52
    @Небојша
    Схватили су они то. Већ је Нови Сад пун ЛО таблица.
    А ови остали када ће схватити...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.