Od sutra kovid sertifikati koje priznaje EU: Ipak morate proveriti da li ispunjavate uslov za ulazak

Kancelarija za IT od sutra će uvesti novu uslugu koja će se zvati digitalni zeleni sertifikat kompatibilan sa EU.
Od sutra kovid sertifikati koje priznaje EU: Ipak morate proveriti da li ispunjavate uslov za ulazak
Foto: Pixabay
Sa tim sertifikatom će moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane širom Evrope dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji.
 
Sa njim još uvek može da se pređe granica, ali isključivo na osnovu bilateralnih sporazuma koje Srbija ima sa pojedinim zemljama. 
Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je da će od sutra digitalni zeleni sertifikati iz Srbije biti priznavani ne samo na granicama već i u ugostiteljskim objektima širom Evrope.
 
Kako je rekla, srpski digitalni zeleni sertifikat prošao je integracioni test Evropske komisije.
EU info mreža navodi da povezivanje sa sistemom digitalnih kovid sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem. Ovo će pojednostaviti proveru informacija o testiranju, oporavku ili vakcinaciji, a samim tim obezbediti i bezbedno putovanje. 
 
Digitalni kovid sertifikat EU nije putni dokument te stoga vlasnici srpskog digitalnog kovid sertifikata ne ostvaruju pravo ulaska u državu članicu EU automatski. Nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da provere da li ispunjavaju uslove za ulazak i da pažljivo provere konkretne uslove koje propisuje država članica njihovog odredišta (uključujući prihvatanje ili neprihvatanje vakcine registrovane na srpskom kovid sertifikatu). 
 
Štaviše, nosioci srpskog sertifikata koji žele da putuju u EU treba pažljivo da provere interna pravila države članice (na primer, zahteve za pristup objektima kao što su hoteli ili restorani u zemlji), pošto se ova pravila mogu razlikovati od jedne zemlje do druge.
 
U zavisnosti od epidemiološke situacije, države članice EU mogu postaviti dodatne zahteve, kao što je testiranje ili mogu preduzeti posebne mere zaštite za svoje građane, poput obaveznog nošenja maski, ograničavanje poseta javnim prostorima (kao što su restorani) na vakcinisane građane ili osobe vakcinisane određenim vakcinama, odnosno uvesti karantinske mere.
 
Pregled nacionalnih ograničenja putovanja i mera zadržavanja dostupan je na veb-stranici https://reopen.europa.eu/en, na kojoj takođe možete doći do nadležnih organa svake države članice EU i saznati više detalja o njihovim zahtevima.
  • Mi

    16.11.2021 07:44
    Juce smo se vratili iz kratkotrajne posete Nemackoj. Nase iskustvo je da su nam prilikom ulaska u muzeje, galerije i restorane priznavali nas sertifikat koji je bio odstampan na papiru.
    Medjutim, prilikom odlaska na nasem aerodromu, a posebno na pasoskoj kontroli u Nemackoj postoje velike provere pre nego sto nas puste u zemlju po pitanju gde idemo, da li imamo zeleni sertifikat, da li smo se pre putovanja prijavili i dobili e-potvrdu, da li imamo pozivno pismo. Slicno kao kada smo svojevremeno trazili vize.
  • L

    16.11.2021 07:34
    Može
    U oktobru sam putovala u Francusku i kretala se bez problema svuda gde je trebalo pokazati digitalni sertifikat. A dobila sam ga, nakon 24 dana čekanja, pošto sam primila dve doze vakcine sinofarm i treće, buster, fajzer. Tamo svuda, čak i za voz, treba pokazati sertifikat.




  • Dragan

    15.11.2021 23:04
    Ah
    Ja sa sroskim sertifikatom ušao u Nemačku.Ali nemam pristup nigde jer postoji unutrašnji zakon tako da smo se hranili u sobi i hodali.Nigde nas ne prinaju jer čitači ne prepiznaju naš sertifikat. Nadležni rekli da uzmemo sertifikat EU što smo i pokrenuli,ne treba nam srosko smeće.Paz i ovo sertifikat za EU važi samo van Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.