Od ministarstva traže društveni dijalog na temu vojvođanskog identiteta

Nevladina organizacija Vojvođanski klub uputila je Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog zahtev za održavanje društvenog dijaloga o pitanju vojvođanskog identiteta.
Od ministarstva traže društveni dijalog na temu vojvođanskog identiteta
Foto: 021.rs
"Uoči predstojećeg popisa stanovništva, vojvođanski identitet danas predstavlja otklon od pogubne nacionalističke politike. On predstavlja politički stav i pravo na slobodu opredeljenja, u multikulturalnoj Vojvodini. Smatramo da ta tema zaslužuje da bude predmet društvenog dijaloga", navodi se u zahtevu.
 
Dodali su da veruju da će na taj način, kroz razgovor i sučeljavanje argumenata, osvetliti tu temu sa više aspekata.
 
"Reč je o pitanju koje ne može i ne sme da bude predmet dnevnopolitičkih prepucavanja, jer zadire u fundamentalna ljudska prava građana Vojvodine", ocenio je Vojvođanski klub.
 
Naveli su da su građani Vojvodine i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost, a u Jugoslaviji je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini.
 
"Identitet Vojvodine je nacionalno pluralan i u istorijskom, i u demografskom, i u političkom smislu", poručio je Vojvođanski klub u zahtevu koji je potpisao predsednik te organizacije Lazar Lazić.
  • bogdan

    19.11.2021 14:43
    mlaćenje prazne slame
    Razni mešetari i ljudi bez prave nacionalne pripadnosti/Čanak i kompanija/pokušavaju nešto što je uspelo u CG kada je izmišljena crnogorska nacija.Ja sam Srbin/ne srbijanac/ Pravoslavne vere koji živi u Novom Sadu a time i u Vojvodini.Zašto nije moguće izjasniti se kao Novosađanin?Nekome je stalo da se veštački smanji broj Srba u Vojvodini!!??
  • Trt

    17.11.2021 15:39
    @Khal Drogo

    Mene samo zanima jedna stvar: zašto se vi iz okolnih bivših republika toliko bavite tuđom državom i tuđom regionalnom pripadnošću? Pa jel vi nemate svojih problema?
  • misko

    16.11.2021 17:25
    kada mogli jos300.000 da nasel
    Izgleda da smo MI STARI VOJVODJANI postali visak u Vojvodini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija