Nemački VICE: Marihuana iz Jovanjice preslaba da bi bila droga

Stabljike uzgajane na gazdinstvu Jovanjica imaju samo 0,54 odsto THC, što je daleko od robe koju traže ljubitelji marihuane, otkriva magazin VICE na nemačkom.
Nemački VICE: Marihuana iz Jovanjice preslaba da bi bila droga
Foto: Pixabay
"To je doduše iznad dopuštenih 0,3 odsto, ali ni izbliza nije prava 'vutra'", navodi magazin u ekskluzivnom tekstu koji prenosi Dojče vele.
 
Laboratorijska analiza, piše u tekstu, urađena je po nalogu istrage i datirana na 16. decembar 2019. godine.
 
Prvooptuženi Predrag Koluvija, vlasnik gazdinstva, tvrdi da je uzgajao industrijsku konoplju i za VICE kaže da sumnja i u ovakve laboratorijske nalaze koji su bitni za optužnicu protiv njega. On je inače ranije pred tužilaštvom rekao da biljke konoplje pod stresom mogu da proizvedu više THC nego obično.
 
Sa 0,54 odsto, piše VICE, "moralo bi da se konzumira preko deset grama (oko dvadeset džointa), kako bi se osetio opojni efekat. To vodi pitanju da li je Koluvija nespretni uzgajivač konoplje čije su sadnice slučajno bile malo jače nego što treba, ili je diler droge koji nema pojma o svom poslu."
 
"Ako je Koluvija stvarno sadio biljke sa namerom da ih proda na crnom tržištu, teško da bi našao kupce. Jer, uobičajen nivo psihoaktivne supstance iznosi između 10 i 25 odsto. Kanabis sa 0,54 odsto THC definitivno se ne može prodati 'duvadžijama'", piše VICE.
 
Sa slučajem upoznato i nemačko ministarstvo
 
U tekstu se podseća da srpsko Tužilaštvo tereti Koluviju zbog 1,6 tona ilegalnog kanabisa. On je novinaru magazina dostavio milionske ugovore koje su njegove firme potpisale 2019. godine za izvoz industrijske konoplje. Tvrdi da je tek tada počeo da je uzgaja, a ne 2016. kako mu se prebacuje.
 
Nemačko izdanje magazina VICE se za Koluviju zanimalo jer poseduje i nemačko državljanstvo. Prema pisanju portala, sa slučajem je upoznato i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova koje je odbilo da zvanično komentariše slučaj.
 
"Jedan zaposleni u nemačkoj ambasadi u Beogradu, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je telefonski za VICE da je i u Srbiji, uprkos strogim zakonima o drogama, neuobičajeno da preko dve godine u pritvoru provede neko ko pravi kanabis sa 0,54 THC. Ima, rekao je taj izvor, drugih slučajeva u Srbiji kod kojih uopšte nije bilo krivičnog gonjenja zbog povišene vrednosti THC kod industrijske konoplje", piše magazin.
 
Slučaj koji je uzburkao duhove
 
VICE navodi da se Koluviji na teret ne stavlja samo proizvodnja ilegalne konoplje, nego i udruživanje sa pripadnicima policije i tajne službe, o čemu govore protokoli poruka koje su razmenjivali. Dodaje se da je Koluvijin vozač Miloš T. kasnije u akciji američke DEA uhvaćen sa 22 kilograma heroina, te da je slučaj uzburkao duhove u Srbiji jer se govorilo o navodnim vezama Koluvije i brata predsednika Aleksandra Vučića.
 
Magazin VICE konstatuje da mediji bliski vlastima, i oni kritički nastrojeni, vuku svaki na svoju stranu i učestvuju u širenju neproverenih informacija o slučaju.
 
"Pri tome, u izveštavanju srpskih medija skoro da ulogu nije igralo pitanje da li slabo potentni kanabis uopšte može da bude temelj narko-imperije. Sada je zadatak suda da to proceni, a proces se nastavlja 22. decembra", zaključuje VICE.
  • Miroslav

    18.11.2021 22:49
    Tema
    Skrenuli ste sa teme ,a bilinkeri i policijska isprava? odakle pa onda trava i sve ostalo.
  • Ne volem

    17.11.2021 11:21
    nemce
    Dva su svetska rata zapoceli od nas. Silne srbe su pobili. Hteli da nam otmu njive i sume a sad hoce i travu. Is nemcima.
  • Belladonna

    17.11.2021 10:58
    sramota
    Tesko nama. Zbog ove vlasti koja je bila u koaliciji sa Milosevicem su nas nekada BOMBARDOVALI, sad im je ta ista vlast sa tim istim ljudima ok........pa ovo je uvreda nase intekigencije. Dojcinovicu hvala. Herojcina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija