FOTO: Uprava carina upozorava na "mravlji šverc", na Gradini neprijavljena garderoba

Uprava carina upozorila je danas na takozvani mravlji šverc, koji u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu.

"Carinici se suočavaju sa najrazličitijim pokušajima krijumčarenja, kako na granici tako i u unutrašnjosti zemlje, prilikom dubinskih kontrola, a takvi slučajevi kolokvijalno se nazivaju mravljim švercom. Ta pojava nije bezazlena, jer u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu", navela je Uprava carina.

Predmet takvih zaplena najčešće su akcizna roba, tehnika, garderoba i obuća, pa su tako carinici 15. novembra na Gradini u kamionu novopazarskih tablica, pored prijavljene tekstilne robe iz Turske, pronašli i osam velikih džakova muške i ženske garderobe.
 
Vozač je rekao da je samoinicijativno, među prijavljenu robu smestio i "nešto svoje robe" - 700 jakni, mantila, trenerki, dukserica, džempera i pantalona "Tommy Hilfiger", "Hugo Boss", "Paul&Shark", "Moncler", "Prada", "D&G".
 
U dubinskoj kontroli, kod mesta Belonjin, na putu Prokuplje-Kuršumlija, zaustavljen je prepun "reno espejs". Carinarnici na terminalu Niš, u vozu našli 150 pari patika i cipela, za koju supružnici iz Prokuplja nisu mogli da pokažu nikakvu dokumentaciju, jer je nisu ni imali.
 
 
Na prelazu Vrška Čuka, carinici su u "opel insigniji", za čijim je volanom bio slovački državljanin (30), pronašli i zaplenili 24 mobinih "iPhone 6S".
 
Navodne pošiljke koje naši zemljaci iz inostranstva šalju rođacima i prijateljima u zemlji takođe često sadrže robu za prodaju.
 
Pregledom kombija nemačkih tablica, na Kelebiji, kojim su se dvojica državljana Srbije vraćala iz Nemačke otkriveno je da kriju akumulatore za automobile, kao i razne uređaje za negu kućnih ljubimaca, stolove za šišanje životinja, pribor za sterilizaciju, vetrogeneratore, pa čak i dva polovna endoskopa.
  • Bojan

    17.11.2021 10:14
    Carina koja ti naplati 25% carinu na knjigu u pošiljci nije carina nego skupina drumskih razbojnika.
  • Ahahha

    17.11.2021 09:19
    Ludilo
    Lopovska drzava zahteva da gradjani budu posteni!!!! A i carinici, uhvate samo one koji im nisu titnuli lovu u sake, da se kaze da nesto rade. Svercujte ljudi i ne obazirite se!
  • Nebojša

    16.11.2021 23:17
    Tragikomedija
    Tragikomesija je sverx 25 telefona koji cak ne mogu vise da imaju ni WhatsApp zbog zastarele tehnologije.
    Ali zato nema onih koji prodaju ALKOHOL, KAFU, OPREMU ZA MESARE I MESNE INDUSTRIJE, PEKARE, POSLASTIČARNICE, RESTORANE, GRAFIČKU INDUSTRIJU,...
    Ta oprema se uvozi na kilograme, zastarela je a prodaje se na komade za velike pare. Silni magacini i hale su puni te nelegalne opreme koja se prodaje za keš bez PDV. U pitanju su stotine miliona evra. A sva ta oprema zavrsava u dobrom delu čak 80% kao pokrice za pare koje daje drzava za tzv nove tehnologije i novu ooremu, gde oni drzavni cinovnici kojinodobravaju te pare pomoci uzimaju REKET OD 30%.I ovo je javna tajna i lako proverljivo da je istina a NIKO NE REAGUJE.
    Ko dobije u Novom Pazaru fiskalni račun ima srecu kao dobitnik na LOTO-u. I svi slepi na to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija