Srbija dobija evidenciju diskriminatora, Čomić: Pa neka u svoja četiri zida diskriminišu koga hoće

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić najavila je da će deo buduće strategije borbe protiv diskriminacije biti kažnjavanje i evidentitranje osoba sklonih diskriminaciji.
Kako je rekla Čomić, pa kad neko "bude platio 500.000 dinara ili mu bude zabranjen rad, onda će imati prostora da u svoja četiri zida mrzi i diskriminiše koga hoće".
"Ljudi misle da su strašno važni kada preziru druge ljude koji su malo drugačiji od njih", ocenila je Čomić u Leskovcu, komentarišući slučaj diskriminacije u Smederevskoj Palanci, gde je vlasnik diskoteke zabranio ulaz pripadnicima romske nacionalne manjine.
Čomić je rekla kako je "generalno u većini raširena volja da misliš da si bolji, ako je neko malo različit u odnosu na tebe".
 
"Većinom je rašireno da negativno, narcizmom malih razlika, definišete onog drugog zato što je on druge boje kože, vere, pola, zato što je osoba sa invaliditetom", rekla je Čomić.
 
Ona je ukazala da Srbija u strategiji borbe protiv diskriminacije ima jasne mere koje se tiču i nadležnosti poverenika za ravnopravnost, čija je "neposredna nadležnost primena zakona, osuda, rakcija, prijava" i sve ono što se od tih nadležnosti realizuje u saradnji s Ministarstvom.
 
Čomić je najavila i da će po novoj strategiji od svih nadležnih za kažnjavanje biti traženo da dostavljaju presude protiv osoba "sa voljom diskriminacije".
 
"To će biti prvi put da imamo bazu slučajeva gde oni, iz budžeta plaćenih da slučajeva ne bude, rade svoj posao i o tome nam daju izveštaj u obliku presuda. Mi znamo da predrasude o tome da možeš prema Romima da se ponašaš kako hoćeš ne možemo da izbrišemo, ali možemo da zabranimo ponašanje zasnovano na toj predrasudi. Tako da, kada neki takav vlasnik bude platio 500.000 dinara ili mu bude zabranjen rad, onda će imati prostora da sam u svojoj sobi, u svoja četiri zida mrzi i diskriminiše koga hoće, ali neće u Srbiji, na ulici niti će promovisati nasilje nad drugima različitim od sebe", naglasila je Čomić.
Ona je ukazala i da je ministarstvo koje vodi "u kontaktu sa poverenicom za ravnopravnost" i da "postupaju po njenim nalozima".
  • Perica

    18.11.2021 20:39
    Neverovatno koliko oni misle da su nedodirljivi!?
  • Vule

    18.11.2021 14:06
    Nista gore i crnje od bivseg komuniste...
  • gde su moja prava?

    18.11.2021 13:00
    I mene diskriminišu jer nemam prava. Počev od škole, posla, kafića, sada i maske, vakcine, ne smem ući nigde. Moram platiti sve i svašta, sve račune, prete mi oduzimanjem dedovine, a ni šumu mi nisu vratili.
    I to sve zato sto se izjašnjavam kao Srbin i nisam ni u jednoj stranci.Za mene važe druga pravila u rodjenoj zemlji.
    Ne, nisam diskriminator, ne vraćam isto, ali jesam diskriminisan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.