Pisac Dejan Tiago Stanković pisao Vučiću: Sada makar neće moći da kaže da nema pojma o čemu se radi

Pisac Dejan Tiago Stanković predao je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a povod su bila dešavanja u Zrenjaninu sa radnicima iz Vijetnama na gradilištu Linglonga.
Tiago Stanković je ovogodišnji dobitnik Nagrade Evropske unije za književnost, za roman "Zamalek", poznat je i po romanu "Estoril".

Kako je naveo pisac, Vučić sada makar neće moći da kaže da nema pojma o čemu se radi. 

Pismo prenosimo u celosti:
 
"Poštovani,
 
obraćam vam se u ime svoje, a uveren sam, i ispred ogromnog mnoštva svojih prijatelja, čitalaca, kao i naših sugrađana iz Srbije i posebno onih iz rasejanja, koji znaju kako je biti stranac u tuđoj zemlji pa ih tema robovlasništva nad strancima u Srbiji posebno dotiče,
 
pozivajući se na Zakon koji predviđa stroge kazne za vinovnike trgovine ljudima kao i na drevnu srpsku tradiciju slobodoljublja, osveštanu u našem pravu u najmanju ruku od 1835. članom 118. Sretenjskog Ustava, po kojoj na srpskoj zemlji niko ne može biti sužanj, 
 
molim vas da bez odlaganja učinite sve u svojoj moći da svaki strani radnik na boravku u Srbiji a kojima su oduzeta putna dokumenta i sloboda kretanja, lična sloboda smesta bude vraćena."
 
 
Tiago Stanković je deo života proveo u Portugalu, te je na srpski prevodio pisce kao što su Saramago, Pesoa, Kardozo Pireš, dok je na portugalski prevodio Andrića, Crnjanskog, Duška Kovačevića, Dragoslava Mihailovića.
 
On je na svom Fejsbuk profilu objavio da je pisao predsedniku, pitajući se šta se dogodi kada ustaneš pre zore, pa umesto da radiš nešto korisno, pišeš pismo komšiji od prekoputa?
 
"Onda, oko 9:00, kad kreneš po lebac i mleko, navratiš im na vrata, predaš pismo preljubaznom vrataru, razmenimo kortezije, oni dobiju moje pismo i potpis, ja dobijem njihov pečat. Idila. Verujte mi, sto puta sam bio kod portugalskog predsednika, ovo mi je bio prvi put kod našeg, i mada su predsednici ko nebo i zemlja, što se tiče uljudnosti i srdačnosti osoblja nema neke razlike", naveo je Tiago Stanković, potom zaključivši: 
 
"A da je promišljeniji, pročitao bi komšija moje pismo i postupio po sugestiji, jer jesam u pravu, ali verovatno neće, jer je to ipak on. Sad makar neće moći da kaže da nema pojma o čemu se radi."
  • O maj gad

    19.11.2021 20:48
    Bot
    Šta se botova namnožilo ovde?! Kakva će bežanija nastati kad shvate da brod tone nezaustavljivo
  • Pićuka

    18.11.2021 17:29
    @milicica
    Svaka čast na komentaru ali malo poradite na sebi u vezi Tiaga.
  • Dr patak

    18.11.2021 17:04
    Živim 65 g bez ovog pisca i bas je ljepo.besposleni pisac koga ni u porodici niko ne čita.
    Svašta,dno dna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.