Mihajlović: Srbija treba da razmišlja o nuklearnoj energiji

Srbija u ovu zimu ulazi energetski stabilna, sa dovoljno struje, mazuta, nafte i naftnih derivata, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Mihajlović: Srbija treba da razmišlja o nuklearnoj energiji
Foto: Pixabay

Prema njenim rečima, u toku su i pregovori za novi desetogodišnji ugovor o nabavci gasa sa Rusima.

Govoreći o nuklearnoj energiji, Mihajlović je istakla da nijedan energetski izvor nije idealan, ali da bi Srbija trebalo da razmišlja o nuklearnoj energiji s obzirom na to da do 2050. godine mora da izlazi iz energije koja se zasniva na uglju.
"Alternativa, kad pričamo o uglju, jeste da ga uvozimo. Zato što lignit koji imamo – em ga nemamo dovoljno, em je katastrofalnog kvaliteta, em uz lignit mi nabavljamo mnogo velike količine mazuta. Ta cena kilovat časa je jako visoka, a ne tako niska koliko građani plaćaju", rekla je ministarka. 
 
"Mi iz toga moramo da izlazimo, naš izlaz jesu hidroelektrane, ali to nije dovolnjno, naš izlaz jesu delom gasne elektrane, ali tu možemo biti dosta zavisni i naš izlaz možda jeste razmišljanje i dogovor u samom regionu – da li se negde dograđuju nuklearne elektrane i da li možda i mi možemo da budemo deo te priče, neke dodatne izgradnje", izjavila je Mihajlović.
  • gloginje

    19.11.2021 14:12
    -
    gloginje za gospodžu
  • ...

    18.11.2021 19:55
    Svajcarska je "ekoloska" zemlja. I, lako joj je da bude ekoloska kad ima 3 nuklearne i preko 600 hidroelektrana.

    Nemam nista protiv nuklearki. Jedino sumnjam u izbor izvodjaca. Mislim da ce biti - ko da vecu proviziju a ne ko je najkvalitetniji.

    Toliko.
  • Radovan

    18.11.2021 19:25
    Postoje prioriteti
    Jedino o čemu gradjani Srbije treba da razmišljaju, i to intenzivno, je kako da ovu bulumentu nezdravih, neukih i gramzivih "ljudi" na vlasti zameni nekima koji to nisu. Nuklearne elektrane Srbiji trebaju kao i putevi od nikuda do nigde, litijum i slične ekološki vrlo štetne investicije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".