Dve trećine udruženja i polovina privrednika nezadovoljni učešćem u donošenju zakona

U Srbiji dve trećine udruženja i polovina privrednika smatra da se njihovi stavovi ne uvažavaju dovoljno.
Dve trećine udruženja i polovina privrednika nezadovoljni učešćem u donošenju zakona
Foto: 021.rs (arhiva)
Zbog toga je potrebno jačati komunikaciju i aktivnije uključiti privredu u početne faze izrade zakonskih propisa, rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji projekta "Javno-privatni dijalog za razvoj".
"Donošenje zakona i primena propisa bili bi značajno efikasniji ukoliko bi bili realizovani u saradnji sa privredom", navodi se u saopštenju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja je učestvovala u realizaciji projekta.
Prema rečima predsednika UO NALEDA-a Vladislava Cvetkovića trenutno je za zajednički rad na reformama otvoreno 97 odsto poslovnih udruženja, 80 odsto javnog sektora i 70 odsto privrede.
 
"Prema našem istraživanju, pogledi na uspešnost javno-privatnog dijaloga u praksi se značajno razlikuju. Privreda ističe da su nacrti propisa sada dostupniji na vreme i u tom segmentu je zabeležen značajan pozitivan pomak, ali moramo da imamo u vidu da i privrednici i udruženja ukazuju da je za poslednje tri godine opala njihova uključenost u regulatorni proces", rekao je Cvetković.
 
Dodao je da je u cilju promene tog trenda i jačanja međusektorske saradnje NALED pripremio Vodič za javno-privatni dijalog.
  • Goga

    19.11.2021 12:25
    Predlog
    Nezavisna komisija, sastavljena od experata iz svih oblasti...privreda, poljoprivreda, ekonomija, pravo, životna sredina, ljudska prava itd.
    Experti ne smeju imati nikakve veze sa politikom, odgovorni su direktno narodu i državi, vlast im nemože ništa.
    Svaki Zakon prvo njima na procenu, svako iz svoje oblasti proceni da li je u korist naroda i države. Ako nije, stavi veto i nema usvajanja štetnog zakona.
    Jednom za svagda da spasimo što se spasti može, ma ko na vlast došao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija