Sa oca na dete: Kako potomci političara u Srbiji nasleđuju partije

Politički lideri u Srbiji sve vidljivije primenjuju praksu prenošenja stranaka na svoje potomke, pa tako političke terene za naslednike uveliko pripremaju Ivica Dačić i Vojislav Šešelj.
Sa oca na dete: Kako potomci političara u Srbiji nasleđuju partije
Foto: 021.rs

Najsvežiji primer je Stranka pravde i pomirenja i porodica Zukorlić. Šef te stranke Muamer Zukorlić iznenada je preminuo, a osam dana posle toga njegov sin Usame izabran je za vršioca dužnosti predsednika stranke.

Na sednici predsedništva to je i jednoglasno odlučeno, bez iznenađenja. A nije ga bilo jer je takav teren unapred pripreman, piše Blic.

Zukorlić mlađi je zahvaljujući ocu rano počeo da stiče politička iskustva i to preko brige o mladima stranke. Bio je predsednik mladih Bošnjačke demokratske zajednice koja je 2017. promenila ime u SPP.
 
Deceniju ranije, dogodio se prvi slučaj da je otac ostavio svojoj deci u amanet stranku. Nakon smrti predsednika i osnivača Demohrišćanske stranke Srbije Vladana Batića, kormilo je preuzela njegova ćerka Olgica Batić.
 
Mediji su prenosili da je kada je osetio da mu se bliži kraj, Vladan Batić otrgao parče papira iz notesa i na njemu zapisao dugogodišnju želju. Zavetovao se, prema pisanju medija, partijske saborce i svoje najbliže da ga u vrhu DHSS nasledi njegova najmlađa ćerka Maja. Ona je na kraju izabrana za potpredsednicu, a Olga, koja je do tada bila deo pravnog tima DHSS, za predsednicu.
 
Kako je sama rekla, funkciju predsednice DHSS "prihvatila je zbog želje većine članova odbora ove stranke, ali i da bi nastavila stopama svog oca". Na kraju, posle pune dve decenije rada, DHSS se 2017. godine utopio u Pokret obnove kraljevine Jugoslavije, koji vodi Žika Gojković.
 
Tri godine kasnije, Srbija je dobila još jednog lidera stranke kojem je to mesto utabao otac. Milan Krkobabić, sadašnji ministar za brigu o selu je, simbolično, nakon smrti oca Jovana, na Vidovdan 2014. godine izabran za predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Nasledstvo je odlično naučio, pa je za svog sina Stefana prvo obezbedio mesto poslanika, a zatim, ni manje ni više nego funkciju potpredsednika Narodne skupštine.
 
Da stranka ostane u krugu porodice trudi se i lider SRS Vojislav Šešelj, koji svog sina Aleksandra gura u prvi plan svakom prilikom. Zalet za to Šešelj mlađi uhvatio je još dok mu je otac bio u pritvoru Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u hagu.
 
Bio je i narodni poslanik u prethodnom sazivu parlamenta, dok su radikali bili u Skupštini, a sada je zamenik predsednika SRS.
 
Na kraju, sin lidera SPS Ivice Dačića, Luka Dačić, upustio se u politiku čim je napunio 18 godina.
 
Kako prenose mediji, za 18. rođendan je zatražio da se učlani u SPS, a otac mu je tu želju ispunio. Dobio je i prvi zadatak - predvodio je delegaciju SPS u Paraliji, kada je stranka posetila kancelariju Jedinstvene Srbije u grčkom letovalištu.
  • neko

    22.11.2021 14:58
    neka naslede i diplome
  • BoeserWolf

    20.11.2021 08:55
    sta vas to cudi. deca komunista
  • Maks

    20.11.2021 07:32
    Nasledje
    Deca uče od roditelja oni sve rade za za svoju decu. A vaša nek rade za minimalac sami ste krivi. Kakav narod takva država.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.