Uhapšen zbog pokušaja uništavanja ploče Aćif efendiji u Novom Pazaru i tuče

Pripadnici Policijske uprave Novi Pazar uhapsili su P. M. iz tog grada, zbog sumnje da je pokušao da uništi tablu Aćif efendiji, a potom učestvovao u tuči, piše indeksonline.rs.
Policija je ušla u trag, a potom i lišila slobode muškarca koji je sinoć oko 22 sata pokušao da uništi tablu u ulici 28. novembra, nakon čega se potukao sa grupom mladića.
Incident se dogodio sinoć oko 22 časa u ulici 28. novembra u centru Novog Pazara. Nakon udaranja čvrstim predmetom o tablu, došlo je do incidenta i fizičkog sukoba nekoliko osoba koje su se zatekle u blizini table.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 10. novembra, komentarišući pokušaje aktivista da prefarbaju mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu, kako je neko samo želeo "da napravi cirkus i nanese štetu sopstvenoj zemlji", uz primedbu da oni koji se "navodno bore protiv ratnih zločinaca za osam ili devet godina nisu uklonili tablu sa imenom Aćifa efendije u Novom Pazaru", naglašavajući da je Aćif efendija za zločine osuđen pred domaćim sudovima.
 
Aćif Hadžiahmetović, poznat i kao Aćif Bljuta, među bošnjačkim pristalicama poznat i kao Aćif efendija, bio je albanski političar iz Sandžaka u Kraljevini Jugoslaviji tokom međuratnog perioda i Drugog svetskog rata.
 
Tokom međuratnog perioda, bio je gradonačelnik Novog Pazara i zamenik predsednika regionalne političke partije muslimana Džemijeta.
 
Posle invazije Sila osovina na Jugoslaviju za vreme Aprilskog rata 1941. Hadžiahmetović je postavljen za gradonačelnika Novog Pazara.
 
Krajem rata, partizani su ga streljali zbog saradnje sa okupatorom i masovnih ratnih zločina nad Srbima i ubistava onih Albanaca i muslimana koji su bili protiv njegove vlasti.
 
On je u avgustu 2012. godine, kada je Bošnjačko nacionalno veće obeležavalo godinu znamenitih ličnosti iz bošnjačke istorije, u centru Novog Pazara dobio spomen ploču.
  • Trt

    22.11.2021 13:18
    @Лиманац
    @EvoOvako

    Ni tih fašista nema nešto ovde da slikaju svog zločinca po našim fasadama, kao što se ni vi niste setili Aćif efendije dok nismo počeli da sklanjamovašeg zločinca. Skoro kao da je između vas postojao dogovor da svako u svom šoru može da slavi svoj talog, ali ste sad shvatili da ovo nije vaš šor niti je ikada bio, pa ste se uskurobecali malo...
  • Лиманац

    22.11.2021 06:45
    Понестало јаја
    Нема вас у Новом Пазару, „активисти за љуЦка права”?
  • EvoOvako

    21.11.2021 20:44
    Nešto ne vidim
    Komentare "Mlade Vojvodine" i inih takozvanih antifašista.
    Izgleda da nisu upoznati sa delovanjem fašista, već su upoznati samo sa radnjama koje izazivaju talasanje i podele.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.