I Kokan Mladenović i Darko Cvijetić se povukli s festivala u Brčkom zbog Lečića

Reditelj predstave "Šindlerov lift" Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom jer je član žirija glumac Branislav Lečić.
Mladenović i Cvijetić su u poruci organizatorima ove manifestacije, koju je reditelj objavio na Fejsbuku, naveli da su se radovali što će predstava "Šindlerov lift", koju su kreirali zajedno sa ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, učestvovati na festivalu, ali da su onda saznali da je Lečić član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom.
"Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet", naveli su Mladenović i Cvijetić.
Oni smatraju da bi učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi, kako su naveli, "osoba ovakvog moralnog profila", postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bi se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave.
 
"Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve", obrazložili su oni.
 
Kako su dodali, jedan od najpotresnijih delova romana je onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini "koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije".
 
"U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije. Žalimo što će Vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka", poručili su Mladenović i Cvijetić.
 
Prethodno je ekipa predstave "64" autorke Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović i produkciji Atelja 212 iz Beograda, objavila u proglasu da neće učestvovati u daljim aktivnostima Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom pošto su saznali da je član festivalskog žirija glumac Branislav Lečić.
  • @Дада

    22.11.2021 09:28
    Ono kao "pa šta sad, silovana je žena, silovatelj nije osudjen jer se ulizao vlasti i to mu je omogućilo da zločin prodje nekažnjeno, i da vedri i oblači čak izigravajući žiri, ali to je nevažno jer ja oću da budem vidjena i ubijem dva sata u pozorištu..." Ne moraš da se stidiš svoje izjave, stidim se ja umesto tebe.
  • Дада

    21.11.2021 22:43
    Људи у Брчком вапе за културним догађајима. Немају позориште и овај фестивал им је јединствена прилика да скрену мисли са суморне свакодневице. И ја сам планирала да погледам ову представу. Нажалост, због неких ствари које немају везе са културом, то ми је онемогућено.
  • @lila

    21.11.2021 17:01
    "Ne znam sta je ovde istina, ali znam nekoliko muskaraca koji su zbog laznih optuzbi izgubili svoja ljudska i roditeljska prava."
    Koliko onda znas silovanih zena?
    Ozbiljne opsezne studije su dosle do podatka da je od prijavljenih silovanja oko 5% laznih prijava. Takodje su poznati i podaci da se oko 10% silovanja stvarno prijavi, ostala se precute. To mu dodje na 0.5% za lazne prijave. Ne znam koji je to tvoj broj "nekoliko" ali evo ako uzmemo da "znas" troje lazno prijavljenih, onda znas i oko 600 silovanih zena. To govori da znas puno ljudi (ili se kreces u ekstremno specificnom drustvu). Hajd sad zastani, pa zamisli ukupnu kolicinu (psihickog) bola u grupi od tvojih tri lazno optuzenih prijatelja, a onda zamisli zbirnu patnju i bol (psihicku, kao i telesna ostecenja i posledice) bataljona od 600 silovanih zena. I onda pokusaj bar malo da se postidis sto si te dve grupe pokusao da izjednacis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.