Sve više visokoobrazovanih odlazi iz Srbije

Tokom prošle godine 40.872 građanina Srbije dobila su prve boravišne dozvole u Evropskoj uniji.
Sve više visokoobrazovanih odlazi iz Srbije
Foto: 021.rs

Nemačka je i dalje najpoželjnija destinacija za emigraciju, o čemu svedoči i 15.385 izdatih boravišnih dozvola, a za njom slede Hrvatska (7.360), Austrija (3.276), Slovenija (2.497) i Slovačka (2.300), pokazuju podaci Evrostata, a prenosi Politika.

U ove brojeve ne ulaze radnici "na crno", koji po tri meseca borave i rade u nekoj od zemalja EU, vrćaju se u Srbiju kako ne bi prekoračili trajanje "turističke" vize, da bi potom ponovo otišli u EU da rade. 

Činjenica da je samo tokom prošle godine više od 40 hiljada stanovnika Srbije otišlo iz zemlje potvrđuje prognoze UNDP-a da je Srbija jedna od deset zemalja sveta u kojima se broj stanovnika smanjuje najvećom brzinom.
 
Iako ne postoje precizni podaci o spoljnim migracijama, procene govore da se u prethodnoj deceniji iz Srbije iselilo oko 300.000 osoba, uglavnom mlađih od 40 godina, a doselilo oko 150.000 uglavnom onih koji su ostvarili penziju u inostranstvu.
 
Kako piše Politika, i interne migracije na relaciji selo-grad ispraznile su cela naselja u Srbiji, a najveće smanjenje stanovništva registruje se u regionu Jugoistočne i Zapadne Srbije.
 
Procene Populacionog fonda Ujedinjenih nacija Programa za razvoj UN svedoče da će direktna posledica odliva mozgova u naučnim, tehnološkim i inovacionim sektorima za Srbiju značiti gubitak od oko devet milijardi dolara.
 
Istraživači Univerziteta Harvard i Brukings instituta došli su do saznanja da je u poslednjih 20 godina Srbiju napustilo devet odsto naučnih istraživača koji su imali objavljene naučne radove u zemlji.
 
Njihove procene govore da izvan granica Srbije trenutno živi oko 750 hiljada srpskih migranata, a ovaj broj uključuje samo ljude koji su se preselili iz Srbije, a ne generacije koje su rođene u stranoj zemlji, a izjašnjavaju se kao Srbi.

Najveći broj migranata živi i radi u Nemačkoj i Austriji, a skoro trećina ima fakultetsko obrazovanje, što znači da prosečni iseljenik iz Srbije ima više obrazovanje od prosečnog stanovnika Srbije

  • Mila

    22.11.2021 20:13
    A šta bi ti visokoobrazovani radili u Srbiji uopšte? Prodavali na trafici ili kucali komentare po internetu? U najboljem slučaju, ako imaju sreće ili veze radili bi u struci za platu ne mnogo veću od minimalca, prijava na minimalac se svakako podrazumeva, samim tim svi smo socijalni slučajevi u najavi. Uvek se priča na kakvom smo gubitku jer obrazovani odlaze, ali retki su oni koji bi ovde imali mogućnosti da iskoriste svoje obrazovanje i potencijal sve i da su ostali.
  • Miša

    22.11.2021 19:15
    Statistika? U visokoobrazovane se ubrajaju i oni koji su završili privatne fakultete sumnjivog kvaliteta ili otaljavali studije ("učili za ocenu") na državnim fakultetima. Oni su, nesumnjivo, većina u ovoj polovično uradjenoj statistici. Nažalost, otišli su i mnogi od onih koji su najtalentovaniji - teško da im zemlja kao Srbija može pružiti mogućnost da se u potpunosti ostvare.
  • Goksi

    22.11.2021 17:45
    Iseljenik
    U Srbiji sam zavrsio fakultet sa prosekom 8.93 i vratio se u svoj rodni gradic gde nisam mogao da dobijem ni pripravnicki staz. Cak se i volontiranja dele izmedju stranaka na opstinskim koalicionim vecima. Onda sam dobio stipendiju za master studije u Engleskoj. Kada sam video koliko ti se ovde individualno posvecuju, koliko je prilika za usavrsavanje, posao, odlucio sam da ostanem. Jedna prilika vodi drugoj, druga trecoj, i evo vec nekoliko godina sam tu. Engleska je preskupa ali zaradjujem dovoljno da mi nista ne nedostaje. Ne, definitivno se necu obogatiti ili voziti ferarija i imati vilu sa 5 soba, ali ne kupujem hranu ili odecu samo na akciji, mogu sebi da priustim 20 dana krstarenja i 10 dana skijanja a da ne podizem kredit, kada sve platim i kupim mesecno mi ostane par stotina funti koje stavljam u investicioni fond. Sa prosecnom platom u Srbiji ne bih mogao da prehranim sebe a kamoli porodicu, a bilo kakav ostatak koji bih negde ulozio je misaona imenica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija