Verski poglavari državnom vrhu: Veronauka da bude obavezan izborni predmet

Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji zatražili su da veronauka ponovo dobije status predmeta, odnosno obaveznog izbornog predmeta.
Verski poglavari državnom vrhu: Veronauka da bude obavezan izborni predmet
Foto: Pixabay
Predstavnici crkava i verskih zajednice u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima i da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta.

Predložili su i da se izbor između verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši posle prve ili druge nedelje školske godine, tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja.

Patrijarh srpski Porfirije, predsednik Biskupske konferencije Svetog Кirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, Reis-ul-ulema Islamske zajednica Srbije Sead ef. Nasufović, Biskup Slovačke evangeličke crkve Jaroslav Javornik, biskup Reformatske hrišćanske crkve Bela Halas i Veliki rabin Srbije Isak Asiel izrazili su nadu da će "crkve i verske zajednice zajednički sa državom Srbijom, uraditi sve što je potrebno da se sve nepravilnosti isprave u celosti i konačno reši ovaj gorući problem srpskog društva i prosvete".
 
Predlog je upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku skupštine Srbije Ivici Dačiću, predsednici vlade Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću, saopštila je SPC.
  • Mastodont

    23.11.2021 14:54
    @Nidza

    To možeš da isteruješ u svojoj šumi među svojim plemenom, dok i tamo ne stigne civilizacija. Ovde će decu da obrazuje škola, a ne crkva.
  • otac Makarije

    23.11.2021 13:32
    Vernim Učiteljima
    neka platu daje Bog ili njihova eparhija od prihoda
    koje imaju, a ne samo dodatak od 100E na već
    postojeću platu koju skidaju sa grbine radnika.
    I prostorije za rad imaju pa neka molitvom
    privuku mlade naraštaje u svoje hramove
    koje im takođe grade ovi potonji robovi.
  • Nidza

    23.11.2021 12:01
    Roditelji nemaju pravo da deci namecu ateizam i satanizam, drzava i crkve (sve priznate religije), moraju stopostotno biti ukljucene u svaki nivo i segment obrazovanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.