VIDEO: Predat zahtev Skupštini Srbije da se odustane od izmena Zakona o eksproprijaciji

Predstavnici više ekoloških udruženja danas su Skupštini Srbije predali zahteve kojima se traži povlačenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.
VIDEO: Predat zahtev Skupštini Srbije da se odustane od izmena Zakona o eksproprijaciji
Foto: 021.rs
Prethodno su na konferenciji za novinare ispred Skupštine naglasili da je taj pravni akt "višestruko štetan po sve građane i da nanosi nemerljive štete", kao i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.
Predstavnik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović rekao je da to nije samo pitanje litijuma i Jadra, "već da je to pitanje cele Srbije".
Kokanović je rekao i da ekološki aktivisti sa poručja Jadra imaju problem sa prevozom do Beograda, jer, kako je naveo, niko ne sme od ih preveze jer se prevoznici plaše kazni.
 
Na platou ispred Skupštine su bili i predstavnici Narodne stranke, Demokratske stranke, pokreta Dveri, kao i više ekoloških udruženja.
 
Posle obraćanja novinarima ispred Skupštine, okupljeni su u koloni došli do Kosovske ulice gde su na pisarnici predali zahteve.
 
Predstavnica udruženja "Suvoborska greda" Ljiljana Bralović je rekla agenciji Beta da oni traže povlačenje iz skupštinske procedure Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.
 
"Zakonom o eksprorijaciji je bukvalno ugrožen svaki stanovnik države Srbije jer je to zakon koji je 99 odsto prepisan od države Kongo", rekla je Bralović, koja je i predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije, koje okuplja pet ekoloških udruženja.
 
Prema njenim  rečima, Kongo ima najveća rudna bogatva, a narod im je među najsiromašnijima.
 
"Ne želimo da ovaj zakon doprinese da Srbija bude, kako kažu, balkanski tigar sa naviše litijuma, a sa nasiromašnijim i najbolesnijim narodom na svetu", rekla je ona.
 
Navela je da su i došli u Beograd, kako bi, kako je navela, pokušali da dozovu pameti poslanike i Vladu da više ne budu eksponenti stranih korporacija.
 
"Želimo da shvate da su oni tu (poslanici) da štite naše interse", rekla je Brajković.
 
Prethodno je član Skupštine slobodne Srbije Srđan Škero, na platou na Trgu Nikole Pašića, ispred zgrade republičkog parlamenta rekao da se uvođenjem Zakona o eksproprijaciji radi o, kako je naveo, "uvođenju pljačke i da će pljačka biti ozakonjena".
 
"Radi se o načinu kako da vi svi koji ovo snimate i ja koji ovo govorim ostanemo bez imovine i bez svega, i bez dostojanstva, i bez svega što su naši preci stvarali", rekao je Škero.
 
On je, podsetivši na Prvi svetski rat, rekao da je narod sa Suvobora tada "slomio kičmu austrougarskoj carevini", te dodao da taj narod mora ponovo da ustane da, kako je naveo, "slomimo kičmu ovom i ovakvim zakonima".
 
Prema njegovim rečima, ukoliko se ljudi u Srbiji ne pobune, doživeće najstrašnije moguće stvari.
 
"Iza tog zakona je mogućnost da bukvalno u roku od pet dana, ukoliko je to u državnom interesu ili interesu vladajuće stranke neko ostane bez kompletne imovine...vreme je da se probudimo, ovo nije više pitanje politike i stranaka već našeg opstanaka", rekao je on.
 
Pozvao je građane da i sutra u 18 časova dođu na protest ispred predsedništva Srbije, gde, kako je rekao, "jedan, jedini čovek odlučuje o svemu".
 
Okupljeni su nosili transperente "Nema rudnika, nema referenduma" i "Rađevina i Jadar i Mačva su Kosovo", duvali su u pištaljke i skandirali protiv narodnih poslanika i predsednika Srbije.
 
Prilikom predaje zahteva, na pisarnici, na ulazu iz Kosovske ulice, dočekao ih je kordon policije.
 
  • NitkoV

    23.11.2021 14:32
    A cela skupstina Srbije
    radi za inostrane kapitaliste...i, sta sad?
  • NS

    23.11.2021 13:00
    Tinto Rio-prevaru je skrio,pomažu mu izrodi da dođu-da sa smeškom zadovolje vođu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija