Advokat Janković: Zakoni o eksproprijaciji i referendumu su Rio Tintovi zakoni

Advokat Miloš Janković izjavio je da su se predložene izmene Zakona o eksproprijaciji našle pred poslanicima "po ustaljenom maniru" bez prethodne javne rasprave i stručne analize njegovih posledica.
Janković je agenciji Beta kazao da tradicija donošenja propisa u skladu s potrebama nosilaca vlasti danas poprima radikalan oblik. 
"Izglasavanjem Izmena i dopuna Zakona o ekspoprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje slobodno možemo nazvati Rio Tinto zakonima, ukazaće se na neodgovoran odnos nosilaca vlasti prema prirodnim bogatstvima Srbije, zaštiti životne sredine i imovini njenih građana", rekao je Janković. 
Ocenio je da se zakoni donose po ubrzanim procedurama, bez prethodno sprovedene javne i nadasve bez stručne analize, a usvajaju se u parlamentu u kome "poslanici predstavljaju glasačku mašinu lišenu bilo kakve želje, sposobnosti i znanja da se unapredi normativni okvir u skladu sa interesima društva kao celine". 
 
Prema njegovim rečima, pred poslanicima je donošenje Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim "uspešnost referenduma nije uslovljena brojem izašlih građana, a čija je nesumnjiva ad hok svrha ostvarenje projekta Rio Tinta". 
 
"Pored tog Zakona, za očekivati je da će biti usvojene i predložene izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji bez prethodne javne rasprave. Navedeni propust dobija na značaju imajući u vidu neophodnost ostvarivanja principa pravne sigurnosti i ustavnog jemstva mirnog uživanja imovine građana, i imajući u vidu da eksproprijacija predstavlja institut prisilnog oduzimanja imovine, a da je Ustavom propisano da pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu, koji se utvrđuje zakonom", istakao je Janković. 
 
Dodao je da nerešeno pitanje utvrđivanja šta predstavlja javni interes za eksproprijaciju predstavlja najznačajniji nedostatak pomenutog zakonskog rešenja. 
 
"Članom 20. Zakona su propisani slučajevi u kojima Vlada može utvrditi postojanje javnog interesa, ali nedostaju jasni kriterijumi koji su odlučni za procenu postojanja javnog interesa. Možemo zaključiti da je nosiocima vlasti u velikoj meri ostavljena mogućnost da odluke po tom pitanju donose po svojoj slobodnoj oceni. Očigledno je da to otvara vrata i donošenju odluka shodno interesima nosilaca vlasti, tako da bi pojedinačni interes mogao biti proglašen za javni interes", objasnio je advokat. 
 
U prilog navedenom je, kaže Janković, i novododati stav 2. u članu 8. Zakona, kojim je uvedeno da se korisnikom smatra svako lice koje može steći svojinu na eksproprisanoj nepokretnosti, a to je po logici stvari lice koje ima interes za eksproprijaciju. 
 
"Položaj korisnika eksproprijacije je novododatim stavom 2. privilegovan time što je omogućeno da se po njegovom zahtevu može još jednom za još tri godine produžiti privremeno zauzimanje zemljišta koje služi potrebi za izgradnjom objekata za koju je utvrđen javni interes", kazao je Janković. 
 
Naglasio je da je osim navedenog, stav 1. člana 20. Zakona dopunjen na taj način što je navedeno da Vlada može utvrditi javni interes za eksproprijaciju radi realizacije projekata od značaja koji se realizuju na osnovu međunarodnih ugovora. 
 
"Na taj način je realizacija zaključenog međunarodnog ugovora postavljena kao razlog za utvrđenje javnog interesa, bez postojanja jasnih uslova i kriterijuma kojima se nosioci vlasti imaju rukovoditi pri zaključenju međunarodnih ugovora za projekte koji podrazumevaju neophodnost eksproprijacije", rekao je on. 
 
Janković navodi da iako Ustav u članu 58. stav 2. propisuje da pravo svojine može biti oduzeto uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne, novododatim stavom 2. člana 43. Zakona propisano je da vlasnik objekata koji nije ozakonjen ima pravo na naknadu samo u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta, koja je uvek niža od tržišne vrednosti. 
 
"Osim što nije u skladu s Ustavom, takva odredba je i nepravična. Naime, u slučajevima kada do okončanja postupka ozakonjenja objekta nije došlo usled neažurnosti postupanja organa uprave, vlasnici objekata koji još nisu ozakonjeni će u slučaju njihove eksproprijacije biti isplaćeni u manjem iznosu od onog koji bi im bio isplaćen da je organ uprave blagovremeno okončao postupak ozakonjenja", objasnio je advokat. 
Janković ističe da propisana hitnost svih postupaka koji se vode u skladu sa Zakonom, uz određivanje kratkih rokova, u uslovima otežane i neblagovremene zaštite imovinskih prava u aktuelnom pravnom sistemu, postavlja interese korisnika eksproprijacije narušavajući princip pravne sigurnosti građana i njihovog prava na mirno uživanje imovine.
  • XY

    23.11.2021 14:44
    Dakle, potencijalni…
    … referendum o nezavisnosti Vojvodine može izglasati većina u mom kućnom savetu? Kakvi su ovo drumski razbojnici, to Svet još nije video.
  • krle

    23.11.2021 14:43
    cvrle
    Ma kakav izlazak na ulice, ko je još izašao na ulice, svi pričaju o izlasku na ulice i motkama i motikama, u EU kada ljudima pukne film zbog nečega odmah sevaju ulice i sve vesti o tome, ovde se piše o tome u nepregled, svi su za borbu online, nesmu ni peticije da potpišu, "novosađani" će izaći na ulice sa motkama, ne dođu ni na Štrand dok ne bude 40C napolju, koncert neki kada je stoje skrštenih ruku i njišu se kao da se samo sviraju serenade, jaoj deder ćopi me po tamburi da se osvestim, nisam pao sa basamaga
  • Imre

    23.11.2021 14:30
    Cutolozi u SNS
    Gradjani mnogih vojvodjamnskih M.Z. Nisu u stanju niti imaju volje da se pobune protiv SNS politike u mnogim problemima u zivotu tih zajednica.Kad nemogu to gde bi kvalitet zivota poboljsali,kako da stanu u odbaranu Jadra 200 km udaljenog od njih.Saveti mesnih zajednica su pod kontrolom opstinskih vlasti isto kao skupstina od vlade i predsednika.Danas u 90% MZ svi njeni clanovi su clanovi SNS uz sitno sopstvene interese,gde im je uloga da cute na probleme uvlaceci glavu u ramena uz sirenje ruku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.