Sudbina milion evra premije za fudbalere: Zid ćutanja o donaciji za bolesnu decu

Fudbalski savez Srbije krije informaciju o upotrebi milion evra, isplaćenih iz tekuće budžetske rezerve Vlade Srbije, a za koju je u medijima objavljeno da ide u Fond Srbije za lečenje dece.

Fudbalskom savezu je pre više od nedelju dana uplaćeno 118 miliona dinara kao nagrada koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukoliko se reprezentacija kvalifikuje za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine u Kataru.

Novac su igrači "mogli da podele", najavio je predsednik, koji se s fudbalerima fotografisao u avionu pre puta za Lisabon i odlučujuću utakmicu, a u kojoj je Srbija pobedila 2:1.

Ubrzo nakon pobede srpske reprezentacije, pojedini, mahom prorežimski i tabloidni mediji objavili su nezvaničnu informaciju da su fudbaleri odlučili da novac bude uplaćen u fond za bolesnu decu. Nezvanična informacija se ubrzo proširila društvenim mrežama, pokupio ju je Tanjug, nakon čega se našla i u većini medija.
 
Međutim, zvanične potvrde ove informacije do danas nema. Kako je pisala Nova ekonomija, novac jeste isplaćen na račun Fudbalskog saveza Srbije na ime redovnog rada ove sportske organizacije, ali glasine o doniranju sredstava nije komentarisao niko iz saveza.
 
O upotrebi novca nije pisala gotovo nijedna sportska redakcija, niti je iko od čelnika bio upitan o tome na intervjuima. 
 
Gde će završiti milion evra u Fudbalskom savezu Srbije ne govore duže od nedelju dana. Nakon ignorisanja upita mejlom, portparol Saveza Milan Vuković prvo je kratko za 021.rs poručio da ima inostrani poziv i da će se javiti kasnije, ali se to nije dogodilo. Na telefon se više nije javljao, a na ponovljeni upit mejlom, kao ni na upućenu SMS poruku, odgovora do danas nema. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neposredno nakon pobede fudbalera u intervjuu nije ni demantovao, ni potvrdio da će novac ići u fond za lečenje dece.
 
Efektiva: Fudbalski savez Srbije odbio da postupi po zahtevu za pristup informacijama
 
Udruženje potrošača "Efektiva" u sredu je objavilo odgovor na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji su uputili Fudbalskom savezu Srbije s pitanjem isplate i upotrebe novčane premije iz budžeta Srbije. Dobili su odgovor da je "Fudbalski savez Srbije sportsko udruženje, a ne javno preduzeće" te da se ne finansira iz budžeta republike i ne podleže primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
 
"Da li su dobili milion evra za pobedu nad Portugalom i da li su isti novac prosledili za lečenje bolesne dece, pitanje je sada? Da li su ovim pojačali sumnju da je cela priča fejk?", pitaju se u "Efektivi" u tvitu objavljenom jutros. 
 
Fudbalski savez Srbije nije na spisku u zvaničnom katalogu onih koji su dužni da postupaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a koji vodi Poverenik. 
 
Međutim, da je Fudbalski savez Srbije korisnik javnog novca pokazuju finansijski izveštaji. U poslednjem izveštaju FSS za 2020. godinu navodi se da je Savez korisnik donacija Ministarstva za sport i omladinu, koje koristi za finansiranje takmičenja raznih reprezentativnih selekcija, a pomenute donacije vode se kao prihod u toku trajanja ugovora s donatorima.
 
Tako je Fudbalskom savezu Srbije iz Ministarstva u 2019. godini uplaćena donacija u iznosu od 111,7 miliona dinara, a 2020. godine 58,5 miliona dinara plus 9,9 miliona kao mera pomoći u pandemiji.
  • Александра

    25.11.2021 10:52
    Притиснути ФСС
    Вучић је јуче на конференцији рекао да су паре уплаћене на рачун савеза дан после утакмице. Можда фонд треба да изради уговор о донацији. Имам искуства са радом са хуманитарним донацијама, постоје процедуре за правна лица и обавезе које треба да испуне и страна која донира и страна која прима. Углавном, питати савез јесу ли паре и даље на њиховом рачуну.
  • Dil

    24.11.2021 16:55
    SNS
    Ima dil sa FSS da izvuče lovu za izbore. Ostali da ćute ili idu noge u ćevape.
  • eh

    24.11.2021 15:15
    eh
    Šega bolan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.