Kraj protesta: Lažni novac bačen na zgradu Vlade Srbije, ispred RTS-a reklama protiv Rio Tinta

Protest protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji završen je večeras ispred Vlade Srbije, uz poruku i povike "Ne damo Srbiju".
Okupljeni su bacili lažni novac na zgradu Vlade Srbije, uz poruku "Ne treba nam vaš novac". Grupa demonstranata prethodno je zaustavila šetnju ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), gde su pustili reklamu protiv kompanije Rio Tinto koju je RTS ranije odbio da objavi.
Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je okupljenima da taj protest nije protest pred izbore.
"Ovo nije protest pred izbore. Vučić neka se prepucava sa opozicijom, mi idemo dalje", kazao je on.
 
Građani su nastavili sa šetnjom, koja bi trebalo da se završi ispred Vlade Srbije. Manojlović je na početku protesta kazao da će, ukoliko Skupština donese izmene tih zakona, prisutni biti pozvani na blokadu upozorenja - da na sat vremena blokiraju deo auto-puta.
 
 
"Ukoliko donesu ova dva zakona, pozvaćemo građane na blokadu upozorenja - blokiraćemo na sat vremena autoputeve u Srbiji, ukoliko predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) bude potpisao te zakone, blokiraćemo autoputeve, blokiraćemo celu Srbiju, tražićemo da Srbija stane", rekao je on.
 
 
Manojlović je kazao i da "premijerka Srbije Ana Brnabić laže", navodeći da nije tačno da je kupljeno 600 hektara koji su potrebni - već je prodato samo 140 hektara, a zahvaljujući građanima koji su branili zemlju.
 
Odbacio je navode predsednika države da su obe izmene zakona u skladu sa Ustavom, navodeći da zakon o eksproprijaciji "apsolutno nije u skladu sa Ustavom", a da je izmena Zakona o referendumu "zakon koji otima suverenost od građana i dodeljuje ga političkim strankama i bogatim pojedincima".
 
 
Prema njegovim rečima, to što govori "neće biti prazno obećanje" i da oni nisu političari i da ih ne interesuju predstojeći izbori.
 
"Ne interesuju nas interesi bilo čijih kompanija. Ovde će se prvo voditi računa o interesima Srbije i svih njenih građana", istakao je Manojlović.
 
Advokat i član Skupštine slobodne Srbije, koja je jedna od inicijatora protesta, Božo Prelević rekao je okupljenima da se pomenuti zakoni donose da omoguće krupnom kapitalu da brže i bolje kolonizuje zemlju.
 
"Jadar se brani u Beogradu, Beograd se brani u Jadru - nemojte dozvoliti da nas dele", kazao je Prelević.
 
On je naveo da na sledećim izborima građani glasaju za otrov ili protiv otrova.
 
Glumica Jelena Stupljanin kazala je na početku skupa okupljenima da se danas većina zemalja okreće očuvanju prirode, dok se u Srbiji vodi borba protiv interesa stranih kompanija koje žele da eksploatišu i unište Srbiju
 
"Srbija ne sme da postane država gde se plodna zemlja i pijaća voda uništavaju zarad kopanja litijuma i bora", navela je ona.
 
Ona je kazala da građani hoće čistu pijaću vodu, da je Ustavno pravo da građani imaju čist vazduh, kao i da zemlja nije na prodaju.
Okupljeni građani nose transparente "Zagađivači od naroda niste jači", "Ne damo Jadar", "Tuđe nećemo, svoje ne damo".
 
Inicijativa Kreni-promeni, čiji je Manojlović član, predala je Skupštini Srbije 68.000 potpisa protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji, dok je peticiju protiv Rio Tinta potpisalo više od 200.000 ljudi.
  • Bojan

    25.11.2021 11:33
    @Ђорђе Ивковић

    Isto kao što vi prdite o Kosovu.
  • Detelinara

    25.11.2021 08:47
    Detelinara
    Svaki dan smo na protestu! Svaka cast omladini sa Grbavice i njihovim roditeljima koji su se spontano organizovali i dosli u BG! Sta je sa ostalim gradjanima nije nam jasno? Tolika apatija i strah...od koga...od SNS sekte! To nije nikakvo opravdanje! Ma uskoro nejcete imati od cega da zivite dragi sugradjani sa ovom inflacijom i zakonom o oduzimanju vase imovine! Strasno da NS nepreduzima nista...ma tragicno!!!
  • Detelinara

    25.11.2021 08:46
    Detelinara
    Svaki dan smo na protestu! Svaka cast omladini sa Grbavice i njihovim roditeljima koji su se spontano organizovali i dosli u BG! Sta je sa ostalim gradjanima nije nam jasno? Tolika apatija i strah...od koga...od SNS sekte! To nije nikakvo opravdanje! Ma uskoro nejcete imati od cega da zivite dragi sugradjani sa ovom inflacijom i zakonom o oduzimanju vase imovine! Strasno da NS nepreduzima nista...ma tragicno!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.