Nenadić: Postoje dokazi dogovora između vlasti i Rio Tinta

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je za N1 da kada je reč o referendumu za Rio Tinto, stvari uopšte nisu jasne.
"Oko čega će se referendum raspisivati, ne postoji obaveza raspisivanja referenduma pre zaključivanja ugovora o eksploataciji ruda, na kojoj teritoriji? Treba da postoje neki kriterijumi kako se određuje šta je deo teritorije, jer ako nema jasnih kriterijuma, dolazimo do Gerimenderinga - krojenja izbornih jedinica, prema očekivanom ishodu. Ima još jasnih pokazatelja da postoje određeni dogovori (sa Rio Tintom). Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je najotvorenije potvrdio da je to preduzeće dalo odobrenje da oni izrade neki elaborat gde treba da prolazi obilaznica, to je jedan od krunskih dokaza da postoje neki dogovori. Vlast je dovela sebe u poziciju da ulazi u neki odnos zavisnosti sa ovom kompanijom", rekao je.
Kaže da je vlast bez velikog razloga ušla u hitne promene Zakona o eksproprijaciji, a sa velikim kašnjenjem u promene Zakona o referendumu, a da građani nisu dobili objašnjenje šta je hitnost, šta su promene i sve se odigrava praktično inkognito.
"Nije bila organizovana javna rasprava, trebalo bi da piše da su zainteresovane strane konsultovane, svaki građanin bi mogao da bude zainteresovan. Najspornija je, bez obzira da li je ustavna ili ne, mogućnost da se neki projekti proglase za projekte od javnog interesa, pa tako bilo šta može da bude predmet eksproprijacije", kaže on za N1.
 
Rekao je da još nije "sagledao logiku" hitnosti donošenja pomenutog Zakona, osim da se želi brže završavanje projekata.
 
"Za sve to je postojala mogućnost da se iskomunicira sa građanima, što nije učinjeno. Ustav sadrži jednu odredbu, kada postoji javni interes može se prinudno otkupiti, ali da naknada mora biti tržišna", rekao je Nenadić.
 
Dodaje da Zakon o eksproprijaciji nije bio potreban da bi se vršilo nešto što je nesumnjivo u javnom interesu.
 
"Nisam siguran da je ova hitnost bila zbog njih. Izmenama Zakona o rudarstvu su dobili mogućnost da sprovode eksproprijaciju", kaže Nenadić.
 
Navodi da su građani u pravu što su uznemireni i da imaju razloga za strah.
 
"Treba nam snažnija zaštita u samom Ustavu, zakoni se olako donose i menjaju, trebaju nam mnogo čvršće garancije u Ustavu jer ako toga nema, ako nema dijaloga, onda preostaje jedino protest. Ne možemo da znamo šta će vlastima sve da padne na pamet, pre deset godina nikome nije padalo na pamet da će biti organizovano građenje stanova, na Beogradu na vodi. Tu je srušena privatna imovina. Ako se jednom krene tim putem, bilo šta može biti otvoreno", smatra Nenadić.
 
Govoreći o protestima zbog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i Zakona o eksproprijaciji, Nenadić ističe da je moć građana potencijalno velika.
 
"Videli smo neke situacije da je vlast reagovala na proteste, povlačila je predloge zakona. Ljudi iz vlasti osluškuju rejting, sa druge strane ima i situacija gde su prošli i nepopularni zakoni jer je vlastima bilo previše u interesu. Pre par godina smo imali protest posle Hercegovačke, ali vlast se nije povukla, interesi su bili previše jaki. Videćemo, ja želim da verujem da postoji mogućnost za dijalog, da se stvari pokrenu i stave na sto, teško je očekivati da ćemo imati bilo koje promene i argumentovan dijalog", zaključio je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.
  • Teorija zavere

    25.11.2021 22:55
    A šta ako menjaju zakon o eksproprijaciji kako bi mogli brže i efikasnije da završe infrastrukturne projekte jer se svi žale kad kasne i probijaju rokove. Zakon o referendumu, nema više sabotiranja referenduma sa malim izlazom nego izađi i glasaj za šta hoćeš pa će se videti za šta je većina glasala. Ostali koji nisu izašli očigledno nisu zainteresovani. Ne vidim problem. Sve je demokratski.
  • Nikola

    25.11.2021 09:47
    Prvo pitanje je zasto referendum o Rio Tintu, zasto ne referendum da li se uopste narod slaze da se kopa litijum. I drugo, gde je tender za iskopavanje litijuma ako se narod slozi sa tim projektom? Ovako, vlast se dogovorila sa Rio Tintom i pita narod za svoj dogovor da se izjasni na referendumu. Ko je ovde lud a ko zbunjen?
  • Ton film

    25.11.2021 09:28
    Kažu da jedna velika organizacija sa Sicilije proučava metode rada naše vlasti jer veruju da bolji biznis model ne mogu da smisle sami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.