Usvojen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, ukida se prag izlaznosti od 50 odsto

U Skupštini Srbije usvojen je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.
Usvojen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, ukida se prag izlaznosti od 50 odsto
Foto: FoNet
Ukida se izlazni cenzus od 50 odsto upisanih birača. Olakšano je i podnošenje narodne inicijative, rok za prikupljanje potpisa produžen je na 90 dana, ali je i uvedena naknada po potpisu od 40 dinara.
Za odlučivanje o referendumskom pitanju biće dovoljna većina izašlih birača.
Od 180 prisutnih poslanika, 178 je glasalo za, a dva poslanika protiv.
 
 
Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi trebalo je sa Ustavom uskladiti mnogo ranije, tačnije do 2009. godine.
 
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je ranije da su utvrđene različite vrste referenduma, i to prema teritoriji gde se odvija, da li je republički, pokrajinski ili lokalni. 
 
"Takođe smo promenili rokove za prikupljanje potpisa. Ranije je bio rok od sedam dana, a sada je produžen na 90 dana. Potpisi mogu biti prikupljeni i elektronski. Kod prikupljanja potpisa za narodnu inicijativu više nemate obavezu da obaveštavate MUP o tome", rekla je Obradović.
 
Kako kaže, sada su definisane sve faze referenduma, uključujući i pripremnu, kao i postupanje nadležnih skupština. 
 
"Dobro smo definisali trajanje referendumske kampanje, način finansiranja referendumske kampanje, sve one stvari koje su ranije bile nejasne, a u tome nam je značajno pomogla Venecijanska komisija", rekla je Obradović.
 
Obradović je rekla i da se zakonom uređuje obaveza nadležne izborne komisije da u roku od 20 dana od dana raspisivanja referenduma usvoji akt kojim se građanima pružaju informacije o pitanju, odnosno aktu o kojem se odlučuje. Obradović je zaključila da Srbija odavno nije imala bolji zakon kojim se može pohvaliti i u regionu, ali i u svetu. 
 
Ekološke organizacije danima se protive usvajanju Zakona, Inicijativu za njegovo povlačenje predali su na pisarnici Parlamenta i ona je kako je potvrđeno RTS-u, dostavljena Odboru za ustavna pitanja.
  • @Kameni Jagodina

    26.11.2021 19:24
    "Ko su ta dva poslanika.Niko ne objavi njihova imena"
    Gde je preostalih 70 poslanika (ima 250 poslnika u Skupštini)?
  • Kameni Jagodina

    26.11.2021 12:01
    Ko su ta dva poslanika.Niko ne objavi njihova imena.
  • Ivan

    26.11.2021 10:22
    @Ивица
    Bojkot placanja reketa - poreza SNS mafiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.